Of ik nog ergens een paar lege ordners had staan, vroeg de nieuwe boekhoudster. Eigenlijk niet. Maar ik kan wel een paar gebruikte klappers legen, zag ik na een snelle blik in de kast –  de enige ter redactie. Bijvoorbeeld de klapper met de pretentieuze rug ‘offertes’. Met de inhoud ervan zal ik u niet vermoeien, wel met de jaartallen in de correspondentie: 2006 en 2007.  Het voelt als gisteren, maar het was inderdaad maart  2007 dat Zuiderlucht voor het eerst verscheen, we beginnen nu dus aan de vijfde jaargang.

Slechts weinigen hebben dat in het vroege voorjaar van 2007 durven voorspellen. Een onafhankelijk cultuurblad dat niet in Amsterdam ten doop wordt gehouden maar in Maastricht, en dat ook nog gratis is: welke malloten zitten daar in ’s hemelsnaam achter? – dat was zo’n beetje de teneur in die begintijd.

Maar goed, als we iets hebben geleerd in de afgelopen vier jaar is dat je vooral vooruit moet blijven kijken. Terugblikken doen we volgend jaar wel, als we vijf jaar bestaan, op papier én op het net.  Nu richten we ons liever op het hier en nu, op het nieuwe jaar dat we ingaan en de gewoonte die daar bij hoort om het (weer) beter te willen doen dan voorheen.

Goede voornemens dus. Wat kunt u van ons verwachten in 2011? Een bredere scope dan voorheen, en meer op de actualiteit geënte reportages en interviews waarin we nadrukkelijk ook de randen van het culturele veld zullen verkennen. Meer kleur en meer diversiteit dus. Dat geldt ook voor onze vernieuwde website vernieuwd: die is toegankelijker, sneller, met meer (bewegend) beeld, geluid en  service, en de presentatie, zowel in druk als op het net,  van de steeds omvangrijkere (euregionale) ZL-Cultuuragenda. Uiteraard, u heeft het vast al gemerkt, kunt u ons ook volgen op twitter en facebook.

Daarbij blijft het niet. Op het gebied van nieuwe media en cross overs hopen we ook in 2011 nog enkele interessante stappen te kunnen maken. Bij het vijfjarig bestaan zal de overgang naar een multimediale Zuiderlucht zijn afgerond. In materiële zin blijft, alle digitale nieuwlichterij ten spijt, de papieren uitgave, die als dode-bomen-residu al bijna ten grave gedragen 17e eeuwse vinding, vooralsnog de belangrijkste drager van Zuiderlucht.

Dat kan over een jaar al weer anders zijn, maar dat zien we dan wel weer. Intussen: een kwiek 2011.

WIDO SMEETS

hoofdredacteur