“Als kind had ik al een passie voor kunst. Maar ik had een mbo-opleiding nodig om op de kunstacademie te komen. Dus heb ik eerst fotografie gedaan op het Arcus College in Heerlen. De benadering daar is erg toegepast en commercieel. Ik zocht meer verdieping maar ook naar een manier om mijn kennis over fotografie over te brengen op anderen. Vandaar dat ik door ging naar de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving.

Eigenlijk wilde ik daar alles ervaren, ik heb ook altijd graag getekend, geschilderd en geschreven. Ik studeer nu af in fotografie en plastische vormgeving. Vooral het ruimtelijk denken heb ik pas op de academie kunnen ontwikkelen. Werd ik op Arcus vooral technisch geschoold, op de kunstacademie leer je vooral concepten bedenken en ontwikkelen.

Het proces van loslaten, risico’s nemen – ik ging op kamers wonen – heb ik vorm gegeven door in de kelder van het huis van mijn ouders met een buks op serviesgoed te schieten. Een kopje bijvoorbeeld heeft een eenvoudige, duidelijke en vaste vorm. Eerst liet ik het uit mijn handen vallen, maar dat ging niet ver genoeg. Vandaar de buks. Het uiteenspattende aardewerk heb ik gefotografeerd en vastgelegd in een serie.

Voor plastische vormgeving heb ik gefilmd hoe ik een kastje in zee gooi, ook losgelaten, dat is meer een poëtische actie omdat het kastje door het zeewater verandert. Ik heb het er ook weer uitgehaald.

Ik loop nu fulltime stage op een middelbare school in Maastricht als docent culturele en kunstzinnige vorming. Ik geef vooral tekenen en handvaardigheid. Ik vind het erg leuk om wat ik geleerd heb over te brengen aan de leerlingen maar ik zou ook altijd ruimte willen hebben om me als autonoom kunstenaar te ontwikkelen.”

Danja Zurek (Maastricht, 1993), Fine Art and Design in Education Maastricht – Fade. Foto: Jasper Groen