Ooit gehoord van Bob Noorda? Ik niet, tenminste: niet tot het voorjaar van 2009. In die tijd kreeg ik telefoontjes en e-mails van mijn jongste dochter over de brood- en banketzaak die ze met haar man en een ander stel in Maastricht ging opzetten. Terloops meldde ze dat ze in die zaak koffie van het merk Moak zouden gaan schenken. Moak? Dat was toch die koffie die ik al in verschillende bars op Sicilië had gedronken? Ik ben meteen naar een bar in Noto gereden, links naast de Porta Reale aan het begin van de hoofdstraat van de stad. Inderdaad, daar schonken ze Moak. Binnen heb ik gevraagd waar die koffie vandaan kwam. Uit Modica. Drie kwartier rijden bij ons vandaan!

De volgende dag reed ik met mijn vrouw naar Modica. De koffiebranderij lag aan de rand van een modern industrieterrein. De hele omgeving rook naar koffie. Onaangekondigd zijn we de fabriek binnen gegaan. Tegen de receptioniste vertelden we het verhaal dat we op Sicilië woonden maar eigenlijk uit Nederland kwamen en dat onze dochter in Nederland een zaak ging beginnen met Moak-koffie. Ze pakte de telefoon en binnen een mum van tijd werden we door de helft van het personeel omringd. Iedereen was nieuwsgierig. Maar wij kwamen voor iets anders: of ze niet een aardig Moak-gadget hadden dat wij bij de opening van de zaak in Maastricht konden aanbieden. Dat bleek moeilijk, want het oude logo zou binnenkort door een nieuw worden vervangen. Ze wilden ons geen oud spul meegeven, maar het nieuwe logo was nog niet officieel gepresenteerd.

Het nieuwe logo was gemaakt door Bob Noorda, die een studio in Milaan had en die als ontwerper over de hele wereld bekendheid genoot. De directeur van Moak werd erbij gehaald. Hij vond ons verhaal te mooi om niet waar te zijn, hij gaf ons meteen twee klokjes mee met het nieuwe logo en  nodigde ons uit om naar de presentatie van dat nieuwe logo te komen. Zo zaten we twee weken later te luisteren naar Bob Noorda, die uitlegde wat hij met het logo wilde verbeelden: “Koffie is niet alleen smaak, maar ook geur. Daarom heb ik de M van Moak in een gestileerde vorm als drie sliertjes geur boven de merknaam geplaatst. Als je ernaar kijkt moet je de koffie al ruiken.”

Een sterk logo. Sterke koffie ook. Inmiddels weten we dat deze koffie in trendy bars over de hele wereld wordt geschonken. Ook bij de bakkerij van mijn dochter, waar de klokjes uit Modica nog altijd tikken.

Bob Noorda is niet meer. Hij stierf enkele maanden na zijn presentatie van het Moak-logo op 82-jarige leeftijd.