Boffen

Ik schrijf wel eens knorrig over Nederland, maar ik moet toegeven dat dat niet altijd even eerlijk is. Ooit heimwee gehad? Nee? Ik ook niet, maar nu grijpt het me soms naar de strot. Wat het is, weet ik niet zo goed. Onrust, buikpijn, verlatenheid, geen thuisgevoel. Ergernis en woede ook over dit eiland en zijn bewoners. Hoe vaker we hier komen des te groter de afkeer van wat hier allemaal gebeurt en vooral ook niet gebeurt.
Voorbeelden graag.
Nou, een hele kleine greep dan uit het immense arsenaal. Sicilianen hebben grootse plannen met hun eiland, maar er is nog zelden iets van die plannen terecht gekomen. Geen geld, hè. Nou, daar ligt het niet aan. Sicilianen vinden eigenlijk wel goed zoals het allemaal is. Ze houden niet van echte veranderingen. Dan moeten ze gaan nadenken en de handen uit de mouwen steken en dat is veel te vermoeiend.
Sicilianen hebben een verbond gesloten tegen de maffia, maar de leiders van dat verbond zitten voor een groot gedeelte zelf tot over hun oren in de maffia. En als er 100 maffiosi worden opgepakt, staan er 200 klaar om hun plaatsen in te nemen. Jongeren vooral, want er is geen werk hier op Sicilië. Hoezo geen werk? Ze laten illegalen die hier met duizenden in gammele bootjes aan land komen het werk opknappen voor een paar euro per dag. Zelf dromen de Sicilianen liever van mooie baantjes in het noorden van het land, of in Zwitserland, Duitsland en een enkeling in België of Nederland. Dat moeten dan wel baantjes zijn, waarmee je gemakkelijk en snel rijk kunt worden. Maar daadwerkelijk iets ondernemen? Nou, nee.
Sicilianen leren niet van de geschiedenis en stemmen massaal op Berlusconi, die nooit iets voor Sicilië heeft gedaan en dat nu ook niet zal doen. Domme mensen dus. Sicilianen houden van oplichters. De vorige president van Sicilië (Totò Cuffaro) is eind 2007 tot vijf jaar cel veroordeeld vanwege bevoordeling (van de maffia natuurlijk). Hij moest aftreden, maar bij de verkiezingen begin vorig jaar is hij met vooral Siciliaanse voorkeurstemmen in de Senaat gekozen en loopt hij nu gewoon vrij rond.
Sicilianen gooien ergens in de natuur een afgedankte ijskast neer en een dag later liggen er meteen drie oude ijskasten, een uitgebrande auto en allerlei andere rotzooi bij. Ze schreeuwen moord en brand, want de overheid moet zorgen dat het eiland schoon blijft. Maar zeventig procent van de Sicilianen verdomt het om reinigingsrechten te betalen. Sicilië is één grote vuilnisbelt.
Voor mij hét voorbeeld van de domheid van de Sicilianen: ze zetten al hun kaarten op het toerisme, maar hebben er niets voor over. In de zomermaanden nemen suppoosten en officiële gidsen vrijaf, want alle Italianen hebben in augustus toch vakantie? Dan gaan dus al die historische tempels, musea en andere mooie dingen uit het verleden dicht.
Hoezo toerisme?
Een andere taal spreken dan Italiaans? Waarom?
Mag ik dan alstublieft af en toe heimwee hebben? Wie in Nederland woont, boft maar. Niet dan of ja toch?