Veel van wat ik zie, raakt bedolven onder de onophoudelijke stroom beelden die via het net, de krant of tv tot me komt. ‘Vasthouden’, denk ik dan, maar mijn wil is zelden wet. Wat wel of niet blijft hangen heeft meer met emoties dan met ratio te maken. Willekeur zou ik het ook kunnen noemen.

Toch komen sommige herinneringen in een later stadium onverwacht weer boven drijven. Geheel zelfstandig of gelinkt aan een bepaalde geur, een lied of een persoon.

Han Klinkhamer maakt gelaagde schilderijen waarin hij het verleden zichtbaar maakt. Pasteus en met dikke lagen olieverf, smeert hij zijn doeken vol om vervolgens de onderliggende tinten en structuren uiterst fragiel in dunne lijnen weer uit te krassen. Takken, bossen of landschappen.

Uiteindelijk zie je jezelf.

Galerie Joli – “Verbeelding van de Natuur”
Han Klinkhamer – Ingrid Simons – Arjan van Arendonk

MAT VAN DER HEIJDEN

Han Klinkhamer, Zonder Titel, olie-linnen 35-50 cm