Im Westen nichts neues
Vanaf 5 oktober starten de broers Vincent en Marcel Tabbers met een nieuw radioprogramma bij Omroep Venlo: Im Westen nichts neues. Ze draaien daarin zowel nieuwe als oude popplaten van Duitse bodem, van grote namen als Udo Lindenberg en Herbert Grönemeyer en van minder bekende bands als Fotos of Gisbert zu Knyphausen. Naast muziek kent Im Westen nichts neues een aantal terugkerende items die de hedendaagse Duitse cultuur behandelen, de regionale grensoverschrijdende geschiedenis en culturele activiteiten in de Duitse regio. Elke maandag van 20:00 tot 21:00 uur of elk ander moment via myspace.com/imwnn

Wel nieuw in ‘t Bonnefanten
De in Chili geboren en in Düsseldorf opgeleide Sandra Vasquez de la Horra (1967) krijgt in 2010 een solo-expositie in het Bonnefantenmusuem in Maastricht. Vasquez maakt vooral tekeningen op met bijenwas bewerkt papier. In 2011 staat Paul Chan (Hong Kong, 1973) op het programma. Chan zorgde deze zomer op de Biënnale van Venetië voor enige ophef zijn installatie Sad for Sade’s Sake, een op de muur geprojecteerde driedimensionale animatie met pratende, dansende en neukende figuren. Overigens heeft het Bonnefanten gedurende het jubileumjaar 2009 vier nieuw werken aangekondigd: van René Daniëls, Robert Ryman, James Mangold en Luc Tuymans. Alle vier zitten al in de bestaande collectie.

Intussen het zomerpark
Diezelfde Marcel Tabbers wordt in Venlo als programmeur van het Zomerparkfeest opgevolgd door Johan Hauser. Als voorzitter van de programmacommissie van het Zomerparkfeest wordt Hauser, overdag journalist bij regionale omroep L1, eindverantwoordelijk voor het volledige programma van Venlo’s grootste festival. Tabbers had eerder al aangekondigd dat hij zou stoppen als programmeur.

‘Vergleden tijd’ op muziek
Componist André Stolwijk uit Margraten heeft de dichtbundel Vergleden tijd van Elly Blom op muziek gezet. De eerste uitvoering van de liederencyclus is op 10 januari in de Vaalser Kopermolen door Trio Slevante (Paula Paashuis, viool; Gemma Serpenti, cello; Sofia Shapiro, piano). Sopraan Fréderique Bosz zal de liederen zingen.
Stolwijk heeft zich vooral geconcentreerd op de belangrijkste thema’s in deze gedichten: de mens in zijn relatie tot de natuur, het verlies van dierbaren en bezinning op de eigen dood. Zelf spreekt de componist van een ‘beeldende toonzetting’. Door gebruik te maken van muzikale citaten knipoogt hij naar Schubert, Mozart en Sjostakovitsj.

Farbklang und Klangfarbe
“Ik ben muzikant en schilder en ik probeer beide te verbinden”, zegt de Duitse kunstenaar Peter Piek over zichzelf. In zijn landstaal: “In der Malerei ist es der Farbklang und in der Musik die Klangfarbe. Beides hat dieselben Eigenschaften: hell, dunkel, harmonisch, disharmonisch.” Vandaar dat Pieks Europese tour Sing it in a Song I paint it on a Wall Tour is gedoopt. De tournee die begint en eindigt in Leipzig doet naast Oostenrijk en Italië ook Nederland aan. Op 14 november staat Piek op het podium van de Nieuwe Nor in Heerlen, schilderend en muziek makend. Twaalf songs zouden even zo veel schilderijen op moeten leveren. Piek: “Het is lastig om me voor te stellen wat er gaat gebeuren en hoe het publiek zal reageren. Maar ik ben een snelle schilder; het is echt ‘work in progress’.” www.peterpiek.com
foto Peter Piek

Vuurbergen in zicht
De Kerkraadse kunstenares Diana Ramaekers wil eind 2010 enkele steenbergen (heuvels met restanten steengruis uit de voormalige mijnen) in Landgraaf, Genk en Aken in het (kunst)licht te zetten. Via dit Fire Mountain Project, dat ze een ‘tijdelijk herinneringsmonument’ noemt, wil Ramaekers de steenbergen de energie en warmte teruggeven die ze in de jaren na de mijnbouw ontnomen zijn. Een eerste aanloop naar het project is komende maanden te zien in een solo bij galerie Yart in Ransdaal. In het voorjaar neemt Ramaekers alvast een voorschot op het project tijdens de Biennale für Internationale Lichtkunst Ruhr 2010, waar ook Pipilotti Rist, Dan Flavin en Olafur Eliasson van de partij zullen zijn. www.yart.com en www.diana-ramaekers.com

Theaters Euregio verenigen zich
De theaters in de Euregio Maas-Rijn lijken elkaar eindelijk te hebben gevonden. Ze gaan zich tenminste verenigen in een artistiek project dat door het Europese subsidieprogramma Interreg IV wordt ondersteund. Het Luikse Théâtre de la Place, Theater aan het Vrijthof in Maastricht, Cultuurcentrum Hasselt, het Kulturbetrieb Stadt Aachen en Chudoscnik Sunergia uit Eupen hebben onder de titel REGIOTheater O REGIODans een akkoord bereikt om een choreografisch en theatraal programma te ontwikkelen. Artiesten van nationale en internationale faam zullen er, naar verluidt, aan deelnemen. Om het publiek te laten circuleren tussen de vijf plaatsen worden er gratis pendels voorzien voor de toeschouwers. Opmerkelijke afwezige in dit conglomeraat is het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

Hasselt wil Manifesta 2012
Half december wordt bekend wie in 2012 de nomadische kunstbiënnale Manifesta mag organiseren. Belgisch Limburg behoort tot de laatste twee kandidaten. De hoofdtentoonstellingen zullen in Hasselt en Genk plaatshebben, er zijn plannen voor satellietprojecten in Nederlands Limburg. Manifesta verandert elke twee jaar van locatie: na Rotterdam, Luxemburg, Ljubljana, Frankfurt, San Sebastian en Trente/Zuid-Tirol is volgend jaar Murcia aan de beurt. Het na de val van het IJzeren Gordijn opgerichte Manifesta zoekt op enige afstand van de dominante kunstcentra frisse en vruchtbare gronden op om zo een nieuwe culturele topografie in Europa uit te zetten.

Zuchten met Gainsbourg
Hij is de uitvinder van de term ‘zuchtmeisjes’, Guuz Hoogaerts. Onder het pseudoniem Guuzbourg stelde hij twee cd’s samen met chansons van zwijmelende Françaises en presenteerde eind september in Paradiso de cd Gainsnord, een tribute aan de Franse zanger, kettingroker en womanizer Serge Gainsbourg (1928-1991). Artiesten zoals Tom Barman, Benjamin Herman, Spinvis, Leine en Saule werkten er aan mee. Het Paradiso-feest beleeft op 20 november in Maastricht une petite reprise met Guuz zelf als dj, plus de Antwerpse Gainsbourg-fanaat Pierre Elitair, “en veel vieze filmpjes natuurlijk”, in café Ipanema (bij het Bonnefanten).
www.fillessourires.com/gainsnord

Stedelijk dicht
Sinds 1 november is het Stedelijk Museum Roermond dicht voor een grote restauratie. De activiteiten van het huidige Stedelijk Museum worden verspreid over drie locaties in de stad. De stadsgeschiedenis krijgt vanaf volgend jaar een plaats in het gebouw van Bibliorura, de stadsbibliotheek aan de Neerstraat. De collectie beeldende kunst is vanaf 2013 te zien in het ECI-complex en op de huidige locatie komt het Cuypershuis, te heropenen in 2011.