Ode aan de vrijheid is het thema van het jubileumprogramma voor het vieren, eren en herdenken van 75 jaar liberation. De gemeente Eijsden-Margraten viert in de maand september dat zij de eerste bevrijders mocht verwelkomen met feestelijke activiteiten in de verschillende dorpskernen. Ode aan de Vrijheid is afgeleid van de compositie Ode an die Freude van Beethoven, ons Europese volkslied, en het wordt breed ingezet bij programma Deel je verhaal: de tentoonstelling van MAMDT studenten, het pianoconcert Recital en Beeld en de getuigenverklaringen van scholieren vertellen persoonlijke verhalen met muziek, woord en beeld. Deze zijn de start van een reeks activiteiten in de hele gemeente Eijsden-Margraten.

Zaterdag 7 september van 19.30-22.00 uur
Opening Tentoonstelling, Pianoconcert WOII Recital en Beeld en Deel je verhaal.
Locatie
In en om gemeentehuis, Amerikaplein 1 en gemeenschapshuis Oos Heim, Clermontstraat 10, Margraten.

Tentoonstelling van 2e jaars studenten MAMDT

Speciaal voor 75 liberation zijn de profielen Grafische Vormgeving en Fotografie van de MAMDT, Maastricht Academy of Media design and Technology gekoppeld in één programma. Zij worden aangespoord om de vakgebieden te combineren en het thema Ode aan de vrijheid in een beeldende mix vorm te geven. Het beeld hier weergegeven laat spelende kinderen zien in alle vrijheid, die ze te danken hebben aan hen die voor deze vrijheid hun leven hebben gelaten. Van afstand zie je alleen de kinderen, van dichtbij zie je portretten van gesneuvelde soldaten. De tentoonstelling Ode aan de Vrijheid is te bezichtigen vanaf zaterdag 7 september t/m zondag 29 september.

Pianoconcert WOII Recital en Beeld

Musici Peter Caelen (piano) en Olsi Leka (cello) ontwikkelen voor 75 jaar liberation een muzikale weergave van een ingrijpende periode in het thema Ode aan de Vrijheid. Zij kiezen uit een repertoire dat gelinkt is aan WOII. De musici en fotograaf Frédéric Pauwels scheppen een unieke creatie: een voorstelling die klassieke muziek en hedendaagse fotografie met elkaar verbindt.

Deel je verhaal

Limburg deelt haar verhaal in Eijsden-Margraten. Stichting Deel je verhaal organiseert in samenwerking met de gemeente Eijsden-Margraten en de provincie Limburg persoonlijke verhalen op het (digitale en fysieke) podium in het kader van 75 jaar liberation. De verhalen worden opgehaald en weergegeven als hun eigen Ode aan de Vrijheid door scholieren en studenten uit de regio.

INFORMATIE EN RESERVERING Juliette Sinkó buurtcoach kunst en cultuur, telefoon 06 52767799 of juliettesinko@eijsden-margraten.nl | Kijk voor meer informatie over het programma op dichtbijhetleven.nl | 75jaarliberation.nl