Nelleke Broeze
Markelo, 1995
Maastricht Academy of Media Design and Technology

Aan film had ze niet eens gedacht toen ze naar Maastricht kwam. Nelleke Broeze wilde zich bekwamen in grafische vormgeving. “Dankzij de brede propedeuse kwam ik in aanraking met andere media, zoals film. Ik was zo blij dat ik niet meteen hoefde te kiezen.”

Aanvankelijk dacht ze dat ze de commerciële kant op zou gaan, maar ook dat perspectief kantelde. “Ik ontdekte dat ik verhalen wil vertellen en daarbij is het soort medium niet eens zo belangrijk.” Het werd dus film.

Het thema in haar afstudeerproject is verbondenheid. “Het komt deels voort uit wat ik om mij heen zie. En ik lees boeken en kijk films. De boeken van Griet Op De Beeck hebben me geïnspireerd. Haar personages hebben allemaal wel een connectie met elkaar, maar ze leven langs elkaar heen.”

Met al die informatie en indrukken ging ze aan de slag. “Eerst blijft het heel vaag, dan maak je je keuzes en schrijf je een scenario. Concreet worden vind ik lastig, maar als ik eenmaal een eerste versie heb, dan schijf ik makkelijk verder en weet ik ook snel hoe ik ga filmen.”

Haar afstudeerfilm heet Alleen met elkaar, duurt een kleine twintig minuten en gaat over twee roodharige zussen die niet met elkaar zijn opgegroeid. Als hun moeder overlijdt, gaan ze bij elkaar wonen en proberen ze elkaar te steunen. Dat gaat stroef; ze zijn bang voor elkaars afwijzingen en ze durven zich niet kwetsbaar op te stellen. Broeze filmde in een Fries dijkhuisje in een leeg weids landschap.

“Het gaat over twee mensen die wel bij elkaar willen zijn maar niet bij elkaar kunnen zijn. Dat is heel ongemakkelijk. Ze leven met elkaar maar kijken elkaar nauwelijks aan.” Na haar afstuderen wil ze de verhaallijnen uitschrijven om ermee verder mee te gaan.