Kalkidan Hoex
Addis Abeba, 1993
Maastricht Academy of Fine Arts and Design

“De artistieke zoektocht van de laatste jaren heeft me ook als mens veranderd. Ik laat meer dan voorheen zien dat ik een vrouw van twee culturen ben. Ik ben vlak voor mijn tweede jaar geadopteerd uit Ethiopië en daarna opgegroeid in Limburg. Vroeger had ik vaak steil haar. In gesprekken met docenten ging het daar weleens over. Dan vroegen ze: ‘Maar je hebt toch eigenlijk kroeshaar?’ Nu draag ik het ook zo.

Identify Yourself heet de sieradencollectie die ik voor mijn afstuderen heb gemaakt. Daarin probeer ik de westerse en de Afrikaanse wereld samen te brengen. Het is leuk als mijn werk ook oudere mensen aanspreekt, maar ik richt me in eerste instantie op een wat jonger publiek, de generatie tussen achttien en dertig jaar, daarin dragen velen verschillende achtergronden met zich mee.

Die groep weet ik ook te vinden, onder meer via social media. Ik probeer verbindingen te maken. Puur ambachtelijk door verschillende materialen te combineren in mijn sieraden. Maar ook door bruggen te slaan tussen de technieken van hier en de meer ambachtelijke werkwijze van daar: slimme trucs als zilver rond een stokje wikkelen en dan het stokje verbranden, zodat je alleen het sieraad overhoudt. De gezichten van voorouders op schilden van Oost-Afrikaanse stammen combineer ik met de wereld van de emoticons die hier volop bij de onderlinge communicatie worden gebruikt.

Het is duidelijk dat ik anders ben dan veel anderen. Ik vind andere dingen interessant, heb vaak een afwijkende muzieksmaak, kom tot andere kleurkeuzes. Tegelijkertijd ben ik vooral een kind van het westen, hier opgegroeid. Ik kan kijken naar de cultuur in Ethiopië en omringende landen, me erin verdiepen, maar ik blijf altijd een beetje buitenstaander. Ik heb geen mensen om me heen die de cultuur van ginder hebben doorleefd.”