Lezen verlaagt het stressniveau en verhoogt het empathisch vermogen: het maakt goede mensen van ons. Daarom vind ik het belangrijk dat ik naast het studeren, schrijven en het onderhouden van een sociaal leven ook tijd vrijmaak voor het lezen van goede boeken.
Als je na lange tijd opnieuw wil beginnen lezen, een leesdipje hebt gehad of nooit echt een lezer bent geweest, begin dan klein en mooi. Leg jezelf niet al te hoge verwachtingen op, denk niet aan hoeveel pagina’s je zou willen lezen, maar klap gewoon een boek open en begin eraan. Leg het weg als het je niet aanspreekt en ga zo verder tot je een boek vindt dat je écht graag leest. Dan geeft het lezen voldoening, je krijgt sneller het ritme te pakken en de kans dat je vaker zal lezen, is groter.
Soms zit je juist in een leesdip omdat je jezelf forceert eerst het ene boek uit te lezen waar je al zo lang in bezig bent, om dan pas aan een nieuw te beginnen. Dat doe ik niet meer. Elk moment is anders, dus lees ik waar ik op dat moment zin in heb en waar ik het meest uit ga halen. Soms ben ik op momenten bezig aan vier boeken tegelijk en ook dat is oké. Laat lezen niet als een verplichting aanvoelen.
We moeten allemaal weleens wachten. Dat kan heel vervelend zijn en ongeduld opwekken, maar het kan ook een fantastische kans zijn om de tijd echt op pauze te zetten en wat te lezen. Maak er een gewoonte van om een boek open te klappen in plaats van op je smartphone te scrollen. Koop daarom ook boeken die niet zoveel wegen en een handig formaat hebben zodat ze altijd in je tas passen.
Verleng je Netflix-account eens een maandje niet. Het bespaart je geld en heel wat series die je soms alleen kijkt om je vrije tijd op te vullen, en niet per se omdat ze zo leuk zijn. Zet je smartphone op vliegtuigstand. Zet wat muziek op. Stel een tijdsalarm in. Dit is jouw moment. Je verdient het. Vind je het daarna nog moeilijk om jezelf helemaal te verliezen in een verhaal? Lees het lievelingsboek uit je kindertijd, ik verzeker je dat je weer even twaalf bent en alle hectiek van het volwassen zijn verdwijnt.