GROETEN OP STRAAT _ “Buiten het Twitterriool bestaat er een Holland waar mensen elkaar nog beleefd groeten op straat. Een land zonder schuimbekkende tourettes, digitale potloodventers en poeptaartensmijters.”

Mopperknuffel Tuur van Amerongen keert opgelucht terug naar zijn ballingsoord in Zuid-Portugal.

DE RUSSISCHE MENS _ “Michail Kalasjnikov verenigt de beste eigenschappen van de Russische mens in zich.”

Russische minister van cultuur Vladimir Medinski over de uitvinder van het wapen waarvan de producent nu ook Kalasjnikov-T-shirts en nepgeweren produceert.

ZONDER FILMFONDS _ “In drie weken heb ik het script herschreven. Verder kreeg ik redelijk carte blanche. Achteraf gezien is het best leuk om een keer iets te mogen doen zonder dat het Filmfonds of de omroepen over je schouder meekijken.”

Regisseur Mike van Diem is tevreden over het resultaat van Tulipani, de film die hij overnam van de zieke Marleen Gorris.

OMDAT HET KAN! _ “Je koopt geen cassettebandjesfabriek om er rijk van te worden. Waarom wel? Omdat het kan!”

Thomas Baur kocht de laatste cassettebandjesfabriek van de Benelux.

IN PLAATS VAN MARX _ “In plaats van de werken van Marx, Engels en Lenin lieten ze hun kroost de boeken lezen die ze zelf in hun jeugd hadden verslonden, van Cervantes, Balzac, Dickens, Maupassant, Goethe, Heine, Tolstoj, Poesjkin tot Lermontov.”

Michel Krielaars legt uit hoe de bolsjewieken van het eerste uur onbewust verraad pleegden aan de revolutie.

IETS GOEDS VERZINNEN _ “Het is nu juist makkelijker dan ooit om iets goeds te verzinnen. Je hoeft maar het tegenovergestelde te bedenken van wat er gebouwd wordt en het is al een miljoen keer beter. “

Kunstenaar/architect John Körmeling over de treurigstemmende werkelijkheid als inspiratiebron.

TEL JE ZEGENINGEN _ “Hij raakte eigenlijk altijd de juiste snaar. Wees nooit tevreden, maar tel je zegeningen. Dat was de rode draad in zijn burgemeesterschap.”

Wethouder Kasja Ollongren over de overleden burgemeester Eberhard van der Laan.

ALLEEN MAAR LIEFDE _ “Na drie jaar dacht ik: het heeft geen nut – maar dat is niet erg. Toneel is alleen maar liefde. Kun je je een leven zonder voorstellen?”

Acteur Phi Nguyen zocht op de toneelschool lange tijd naar het nut van toneel.

INCASSOCOWBOYS _ “Vlak de absurde boeterente op het te laat betalen van verkeersboetes en nota’s van de Belastingdienst niet uit.”

Sheila Sitalsing vindt dat niet alleen commerciële incassobureaus maar ook de overheid (die 36 euro boete claimt als iemand vier km te hard rijdt) moet worden aangepakt.