BIDDEN BIJ ZIEKTE _ “Ik moest denken aan Daniel Dennett, de filosoof, die niets moest hebben van religie. Toen hij ooit ziek was, werd er ook voor hem gebeden. Waarop hij verzocht of er misschien ook een geit voor hem geofferd kon worden.”

Reactie van evolutiebioloog Richard Dawkins op de oproep van de Anglicaanse kerk om voor hem te bidden na een hersenbloeding.

HET BOEK BLIJFT _ “Terwijl ik alleen maar een goed bericht had: de tijden zijn veranderd, het boek blijft en tegelijk is een deel van de toekomst digitaal”.

Directeur Wiet de Bruijn van VBK-uitgevers blijft verbaasd over de schrijversopstand bij VBK-dochter Atlas Contact.

OP DE BEEN _ “Mijn stellige overtuiging is dat er publiek is voor toneel, in elke stad. Het is aan de schouwburgen om deze op de been te krijgen.”

Acteur Hans Croiset hekelt het cynisme en passiviteit bij theaterdirecteuren die toneel niet de aandacht geven die het verdient.

HOLOCAUST _ “Luther ontkende de holocaust niet, laten we wel wezen, hij riep ertoe op.”

Columnist Max Pam heeft in het Reformatie 500-jaar de heisa over de antisemiet Martin Luther gemist en roept zichzelf uit tot klokkenluider.

GEDEELDE GEBREKEN _ “Toch moet iedereen uiteindelijk erkennen dat hij tekortschiet, langzaam uit elkaar valt en, zonder te weten wat de bedoeling is van dit leven, de dood tegemoet gaat. Die gedeelde gebrekkigheid drijft ons in elkaars armen. Althans, dat wordt mijn these.”

Cabaretier/filosoof Tim Fransen ging voor zijn nieuwe show op zoek naar de roots van Verlichtingsdenker Immanuel Kant.

WANNEER HALF NEDERLAND MEELUISTERT _ “Op zo’n moment werken camera’s dwingend, waar ze eigenlijk zouden moeten afremmen – zie Griet Op de Beeck, zie Jelle Brandt Corstius. Zie iedereen die iets jarenlang verzwijgt maar pas begint te praten wanneer half Nederland meeluistert.”

Schrijver Peter Buwalda werd bij het praatprogramma Pauw ooit gevraagd of hij iets op zijn kerfstok had.

HET LICHT IN DE GROTE ZAAL _ “Eigenlijk interesseerden zich maar weinig Venlonaren voor het wel en wee van Museum Van Bommel Van Dam. Als dat wel zo was geweest, waren de deuren van het gebouw aan de Deken Van Oppensingel nu niet voor altijd dichtgegaan. En hadden nog heel veel bezoekers versteld gestaan van het licht in de grote zaal.”

Weemoed bij Adri Gorissen in De Limburger bij de sluiting van het mooiste museum van Limburg.

DUS LEZEN ZE NON-FICTIE _ “De Fransen willen begrijpen hoe de wereld werkt en daarvoor vertrouwen ze reguliere media niet meer. Dus lezen ze non-fictie.”

De voorzitter van een Frans subsidiefonds legt uit waarom Franse boekwinkels geen last hebben van ontlezing en digitalisering.

IN DE ZANDBAK _ “Tijdens een streektaalsymposium in Deventer heb ik vorige week gepleit voor een taalbeleid voor kleuterspeelzalen in Limburg.”

Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur in Maastricht, is geen wetenschapper maar taalactivist.