HET ZEVENDE KNOOPSGAT _ Game of Thrones, The Fast and the Furious, zowat alle Marvel Comics-verfilmingen: ze worden bevolkt door acteurs van het zevende knoopsgat. Niemand maalt erom, want het gaat uiteindelijk toch om de draken en de racewagens.”
De kwaliteit van de acteurs speelt in al die zo geroemde hedendaagse tv-series geen enkele rol, wil De Standaard-journalist Steven De Foer maar zeggen.

BIJNA DOOR NIEMAND _ “Het boek is van een diepzinnigheid en een ernst die bijna door niemand wordt geëvenaard in Nederland.”
Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie in een bescheiden bui over zijn roman Voorwaardelijke liefde.

PRIKKELTJE IN JE HOOFD _ “Er is helemaal niks leuks aan op nos.nl kijken of door Instagram scrollen, maar toch doe ik het de hele dag. Er is een prikkeltje in je hoofd waardoor je er steeds naar grijpt.”
Schrijver Tom Hofland (27, debuteerde met Lyssa) legt uit waarom hij liever korte verhalen en novelles leest.

DRIE STERREN = NIKS _ “Sterren suggereren objectiviteit; ze wekken de indruk dat er harde kwaliteitscriteria bestaan waaraan je een kunstwerk kunt toetsen, waarna er automatisch een cijfer uitrolt. Maar drie sterren is niks.”
Het Parool stopt met het geven van sterren (1 t/m 5) bij kunstrecensies en breidt het boekenkatern uit met twee pagina’s. Wie volgt?

MADEN IN HET SPEK _ “We hebben geen enkel recht ons zielig of bedreigd te voelen, we leven als de maden in het spek. Onze angsten lijken eerder futiele pogingen om toch nog zoiets als een historisch perspectief aan ons vertroebeld bestaan te geven.”
Nadat het lezen van Francesco Pecoraro’s Het leven in tijden van vrede vat schrijver Martin Michael Driessen de stemming in het land samen in twee zinnen.

WEINIG GELD _ “Niemand riskeert zijn leven voor zo weinig geld.”
Soedanese militairen lachen Phil Cox uit als hij blijft volhouden dat hij journalist is. Tijdens de zeventig dagen van zijn gijzeling wordt hij voortdurend gemarteld.

EEN SOORT LEEGTE _ “Een soort leegte die de afwezige God heeft achtergelaten, een religieus instinct. Die maakt dat ik van Bach hou, dat ik de betekenis van verhalen zie, dat ik daar nog steeds over wil nadenken.”
ECI Literatuurprijswinnaar Koen Peeters legt uit wat achterblijft als je de godsdienst afzweert.

ZE STINKEN VAAK _ “Meer mensen in musea is helemaal niet goed. Ze komen uit verveling, uit plichtsbesef, uit pochzucht of om indruk te maken op hun partner. Ze staan steeds in de weg. En ze praten harder. Zeggen domme dingen. Ze slenteren, tillen nooit hun voeten op. Ze stinken vaak. En ze kijken kunst via hun mobieltje.”
Schrijver Sander Kok is het gejubel over meer museumbezoekers meer dan zat.