ZELFSLUITENDE KEUKENLADES _ “Ik geniet er nu van dat ik een eigen wasmachine en droger heb, bestek in één kleur en van die zelfsluitende keukenlades. Voor het eerst in mijn leven weet ik precies hoe mijn oven werkt.”
Acteur Peter Faber (74) ontdekt na vijf huwelijken het huiselijk leven.

ONZE DATA EN ONZE AANDACHT _ “We spelen allemaal schrijvertje in de vuist van een handvol bedrijven die helemaal niet aan democratie doen of aan transparantie. Die onze data hebben en onze aandacht. Die een robot laten besluiten wat wel en niet kan, wat waarheid is en wat niet, en welke berichten verantwoord zijn om te verspreiden.”
Rosanne Hertzberger over de dystopie waarin we leven..

RACE TO THE BOTTOM _ “Er zijn binnenkort Nederlandse studenten die betalen voor de opleiding van een buitenlandse student, die ze graag zelf gevolgd hadden.”
De jacht op buitenlande studenten door universiteiten loopt de spuigaten uit, vindt oud-studentenvakbondsleider Stefan Wirken.

WAAROM WE GEDICHTEN LEZEN? _ “Waarom zouden we gedichten lezen? Alle goede gedichten die ik ooit las, zijn samen het antwoord op die vraag. Alle slechte – een veelvoud dat in de honderden loopt – niet. Maar wie nooit een gedicht las, heeft alleen de gedichten die hij niet heeft gelezen als antwoord.”
De formidabele Ingmar Heytze legt het nog een keer uit…

OM ADEM TE BLIJVEN HALEN _ “Poëzie behoort tot die verrukkelijke dingen waarvan je volslagen bezeten kunt raken, een van de vele dingen waarvoor het de moeite waard is om adem te blijven halen: kunst, liefde, goede verhalen, geweldig denkwerk, schoon- en lelijkheid, orde in de janboel of juist chaos in de aangeharkte orde, ritme, klank, muziek.”
en, vooruit, nóg een keer.

HET HOOFD VAN DIE ENE AUTEUR _ “Voor veel boeken kan het nuttig zijn om na te denken over algoritmes en gerichte aanbiedingen. Maar bij de boeken die ik wil maken is de vraag op welk moment in een verhaal een lezer ophoudt geen relevante kwestie. Het uitgangspunt van een literaire uitgeverij moet zijn dat er iets gemaakt wordt dat alleen maar door die ene schrijver gemaakt kan worden, en vervolgens te verwezenlijken wat die ene auteur in zijn hoofd heeft zitten.”
Mizzi van der Pluijm legt uit waarom ze, met een stoet schrijvers in haar gevolg, wegging bij Atlas Contact om de nieuwe uitgeverij Pluim op te richten.

BUIGEND RIET _ “Het zijn niet de boven ons gestelden die het ergerlijk maken, het is het buigend riet.”
Marcel van Roosmalen over de monarchie.