15 CENT PER UUR _ “Het is geen beroep waarvan je kunt leven. Mijn kleinzoon heeft laatst uitgerekend wat ik in al die jaren heb verdiend met het schrijven van al die dikke pillen. ’15 cent per uur, opa!’”

Biografieënschrijver Wim Hazeu over de verdiensten in zijn metier.

GEEN TWEEDE DRUK _ “Een bruisende ode aan een prachtige vriendschap, als een oefening in rouw en als een zoektocht naar een rol van een nieuwe generatie schrijvers, van wie de aforismen vrolijk worden geretweet maar de romans nooit een tweede druk halen.”

Dirk Vandenberghe beschrijft Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen.

HET IS HIER GEEN EUROPA _ “Vrouwen moeten vrij zijn om met elkaar te praten. Het is hier geen Europa.”

Eigenaar van een internetcafé in Raqqa legt uit waarom in zijn zaak mannen en vrouwen worden gescheiden.

GESCHIEDVERVALSING _ “Ik heb op mijn tong moeten bijten toen ik het Mondriaan tot Dutch Designjaar moest ondergaan. Er werd ons wijsgemaakt dat De Stijl zo typisch Nederlands is, en dat zich in al die primaire kleuren en geometrische vormen onze innovatieve en progressieve geest toont. (…) Ik begrijp dat geschiedenis een constructie is, maar iedereen die eraan heeft meegewerkt levert een bijdrage aan flagrante geschiedvervalsing.”

Eindelijk iemand – museumdirecteur Timo de Rijk – die iets durft te zeggen over het sluimerend nationalisme in de kunstwereld.

BRULAPEN _ “We kunnen geweldige dingen scheppen, we ontdekken van alles, beleven vooruitgang op velerlei gebieden. Maar toch blijft de overgrote meerderheid onmondig, nemen de rauwste brulapen het voortouw, overheerst vulgariteit, worden goedgevulde zakken zonder schroom alsmaar verder gevuld.”

Schilder/dichter Jan Vanriet bekijkt op zijn zeventigste met verbijstering naar de wereld om hem heen.

NERGENS _ “Als je niet kunt organiseren, kom je echt nergens.”

Oud-hoofdredacteur Barbara van Beukering (VK-Magazine, Parool, Paper) is na een sabbatical weer beschikbaar.

WIE IS HIER SAAI? _ “Ik ken genoeg journalisten die op hun 24e bij een krant zijn begonnen, die er veertig jaar later nóg werken en zichzelf totaal niet saai vinden.”

Bert Wagendorp legt uit dat niet minister Stef Blok (BZ) saai is, maar de journalisten die altijd over hem klagen.

DESTINATION FAIR _ “Gelukkig denken onze beursbezoekers niet de hele dag dat ze ook nog even bij de Uffizi of het Rijksmuseum moeten binnenwippen. Voor een destination fair is een rustige, centraal gelegen stad als Maastricht een voordeel.”

Tefaf-baas Nanne Dekking legt burgemeester Penn-te Strake van Maastricht nog eens uit dat ze zich geen zorgen hoeft te maken.