EEN LEEG HUIS _ “Je hersens zijn een leeg huis dat je moet meubileren. Waarmee kan dat beter dan met Shakespeare?”

Als architect Daniel Libeskind wil ontspannen, leert hij sonnetten van Shakespeare uit het hoofd.

BEVRIJDING _ “Het verhaal, die magistrale, alleroudste en zeer effectieve vorm van menselijke bevrijding, voor een alleszins redelijke prijs ook verkrijgbaar in elke boekhandel.”

Bert Wagendorp over de kwaliteiten van het boek, dat fijne, sympathieke, ouderwetse leesding.

DE (ON)FORTUINLIJKEN _ “Algoritmes komen altijd op hetzelfde neer. Ze plaatsen je ofwel in de categorie van de onfortuinlijken, ofwel in die van de fortuinlijken.”

Wiskundige Cathy O’Neil is blij dat het imago van algoritmes is verschoven van helder en objectief naar duister en schrikaanjagend.

SOCIALE PRIJS _ “Vroeger was één salaris voldoende om een gezin te runnen, nu moeten we met z’n tweeën werken om op hetzelfde niveau te blijven. Dat is de sociale prijs die de gemeenschap betaalt voor rauw kapitalisme.”

Gert-Jan Segers maakt het nog onbegrijpelijker waarom zijn ChristenUnie in het neoliberale kabinet Rutte zit.

LEZEN, PAPIER _ “Vergaderingen beginnen vaak met het gezamenlijk lezen van een papieren presentatie, liefst van een pagina of zes, zodat iedereen gelijk en tegelijk geïnformeerd is. Dat houdt de aandacht scherp en beperkt de hoeveelheid powerpointslides.”

Een kijkje in de papieren bedrijfscultuur van het digitale wereldbedrijf Amazon.

DOMME EIKELS _ “Zuck: ‘Ik heb meer dan 4.000 emails, foto’s, adressen.’ Vriend: ‘Wat?! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?’ Zuck: ‘Mensen sturen het gewoon op. (…) Weet niet waarom. (…) Ze vertrouwen me. (…) Domme Eikels.’”

Tom-Jan Meeus citeert uit een publicatie van The New Yorker uit 2010 over Mark Zuckerbergs eerste experimenten met Facebook op Harvard.