IN DE STUDIO _ “Laten we de kunstenaar weer in de studio ontdekken, in plaats van op de beurs.”
Directeur Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum richt zich liever op de ‘verborgen canon’ dan dat hij meelift op reputaties.

OLIEDOM _ “Het is geen wonder dat de huidige generatie jongeren de minst belezen, minst algemeen ontwikkelde en meest goedgelovige generatie vormen sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn de slachtoffers van die woekerende Nederlandse traditie van anti-intellectuele collaboratie door de hoger geschoolden.”
Historicus Bastiaan Bommeljé hoe het met de jeugd is gesteld en wie daar verantwoordelijk voor is.

GELD EN COMFORT _ “De droom van mensen die aan de macht zijn, van mensen als Macron, is een wereld van mensen die niet meer dromen. Die alleen denken aan geld en comfort. Dat is de ergste wereld die er is.”
Het horrorscenario van de Franse schrijver Jean-Christophe Bailly.

LIEVER SHIT _ “Mensen kijken liever naar shit. Het is een vaststelling waar in niet eens rancuneus over kan zijn. Met net iets minder inspanning, net iets minder kritische zin en morele bedoelingen kan je een succesvoller programma maken.”
Otto-Jan Ham, presentator van De Ideale Wereld, over succesvolle realityshows, die vooral uit herhalingen bestaan.

VRIJWILLIGERSWERK _ “IS was een tsunami. En ik denk dat het van ons betere mensen heeft gemaakt. Je ziet veel jongeren die vrijwilligerswerk doen. Dat hadden we vroeger niet.”
Ali Baroudi, hoogleraar Engels aan de plaatselijke universiteit, rookt een waterpijp in het net geopende Book Forum, een literair café in de Iraakse stad Mosul.

ONRECHT _ “De werkelijkheid is altijd groter dan de actualiteit. De literatuur doet zichzelf onrecht als ze zich door de actualiteit laat gijzelen. Daarom lees ik nu Joseph Roth. Ook vanwege zijn ironie.”
Schrijver Martin Michael Driessen legt uit waarom een goed verhaal van alle tijden is.