VUURWERK _ “We debatteren hier eindeloos over het gevaar van islam-geïnspireerd terrorisme, maar de werkelijkheid is: de laatste jaren liepen in dit land veel meer mensen letsel op door vuurwerk.”
Tom-Jan Meeus slaat in NRC Handelsblad over de buiging van het kabinet Rutte voor de vuurwerklobby.

WAARHEID _ “Je bent begerig om steeds iets nieuws te vernemen – om je eigen waarheid te ontlopen.”
Arnon Grunberg citeert de Duitse benedictijnenpater Anselm Grün.

IDEALEN _ “Als je in de idealen van de Verlichting gelooft, herijk die dan en probeer ze opnieuw vorm te geven. Erken dat mensen behoefte hebben aan binding, op wat voor manier ook. Incorporeer dat in het verhaal dat je tegenover het verhaal van de gesloten samenleving zet.”
Gratis advies van Bas Heijne bij zijn afscheid als columnist bij NRC Handelsblad.

WOESTENIJ _ “Dat wil ik kennelijk laten zien: wat voor dorre woestenij het leven is als je dit bestaan zonder enig historisch besef uitzit.”
Schijfster A.M. Homes over haar boek May We Be Forgiven (vertaald als Vergeef ons).

OP HET SCHERM _ “Het staat onomstotelijk vast dat iedereen – ouderen en jongeren – teksten die ze op het scherm lezen minder serieus nemen dan teksten op papier. Je zou zeggen dat je daar iets mee moet, maar er is geen enkel ministerie van Onderwijs dat hier beleid op maakt. Overal ter wereld introduceren ze de ene digitale leeromgeving na de andere.”
Hoogleraar moderne geschiedenis Adriaan van de Weel hekelt de kortzichtigheid van de politiek.

BELACHELIJK _ “Paul Jansen, de huidige hoofdredacteur, vertelt haar ‘lachend’ dat men zich er bij De Telegraaf mee vermaakt steevast de allerlelijkste foto van Halsema te plaatsen. De redacteuren laten Halsema weten dat zij ‘dan wel een leuke vrouw mag zijn’, maar dat hun lezers nou eenmaal verwachten dat GroenLinks belachelijk wordt gemaakt. ‘En dat hun lezers heilig zijn.’ “
Burgemeester Halsema van Amsterdam haalt herinneringen op aan een werkbezoek aan De Telegraaf, de krant van wakker Nederland.