Aderlaten

“Je zou je vertrouwen in het systeem kunnen verliezen, iets waar populistische partijen wel bij varen. Maar stemmen op populisten omdat het systeem verrot is, is als aderlaten bij een longontsteking.”

Arnon Grunberg over domheid.

Verstand

“Het opleidingspeil van de bevolking neemt gestaag toe. Maar het verstand?”

Aleid Truijens over hoogopgeleide mensen die hun kinderen niet laten inenten.

IJdelheid

“Ik was op een documentairefestival in Sheffield. Daar praat iedereen over films, over wat ze aan het maken zijn, of dat wel of niet lukt. In de kunstwereld praat nooit iemand over kunst. Op kunstbiënnales gaat het veel over geld, over status, er is een hoop ijdelheid.”

Kunstenares en nieuwe IDFA-directeur Barbara Visser vermoedt dat ze zich tussen filmers beter thuis voelt dan onder kunstenaars.

Prullenbak

“Als een song teveel klonk als R.E.M. ging hij de prullenbak in. We wilden onszelf niet herhalen. Het was een creatief omslagmoment: een cruciale transformatie voor de band.”

Zanger Michael Stipe van R.E.M. over de voorbereiding voor het succesalbum Out of Time (1991).

Alles

“Als ik iets geleerd heb, is het dat er geen grens zit aan hoe ver mensen kunnen gaan. Je zult altijd enorme massa’s vinden die tot alles bereid zijn. Die illegale bevelen willen opvolgen. Ook in beschaafde landen.”

Martin Wolf van de Financial Times over de lessen van de geschiedenis.

Sterk

“Een moderne economie heeft een sterke staat nodig: om de internationale concurrentiepositie te bevorderen, te zorgen voor sociale rust, een state of the art infrastructuur en natuurlijk een hooggekwalificeerde beroepsbevolking.”

Koen Haegens over de internationale opmars van het staatskapitalisme.

Schaduw

“Beter dan wie ook weet Elena Ferrante dat de schoonheid van het geschapene slechts een schaduw is van de perfectie van het niet bestaande.”

Edwin Krijgsman over de het Napolitaanse vierluik van succesauteur Elena Ferrante.