DE SMAAK VAN DE MAAND _ “Architectuur lijdt onder het smaak-van-de-maand-syndroom. De drang om elke keer met wat totaal nieuws te komen is dodelijk saai.”
Robert Venturi (1925-2018) introduceerde in het samen met zijn vrouw geschreven Learning from Las Vegas het postmodernisme in de architectuur.

OOK TOEN SLOTEN MENSEN HUN OGEN _ “Wij Italianen zijn geen racisten, maar we worden opgestookt tot racisten. Het is altijd gevaarlijk deze vergelijking te maken, maar wat er nu in Italië gebeurt doet me steeds vaker denken aan de jaren twintig en dertig: ook toen sloten mensen hun ogen.”
Pietro Bartolo, arts op het ‘vluchtelingeneiland´ Lampedusa, ziet de burgers voor zijn ogen veranderen.

VAN STICKER NAAR STICKER _ “Mezelf aan het werk zetten, dat ben ik helemaal niet gewend. Ik word al twintig jaar opgehaald, wat ik moet doen staat in een script, ik hoef alleen maar te onthouden van welke sticker naar welke sticker ik loop. Om dan ineens zo met jezelf te zitten, dat is heel lastig.”
Actrice Georgina Verbaan probeert, tot nu toe vergeefs, een roman te schrijven.

WIE HEEFT HIER BAAT BIJ? _ “Elke grootsheid, elk verlangen om meer te zijn dan een vertegenwoordiger van het eigen standpunt, is aan het verdwijnen. Het is Nederland consensusland in zijn nadagen. En je vraagt je wel af: wie heeft hier, anders dan die merkvaste partijen, baat bij?”
NRC-analist Tom-Jan Meeus over de déconfiture van het Nederlandse parlement.

WAT HEET NORMAAL _ “Het is niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles onder controle te hebben. Het is normaal om soms bang te zijn, ongelukkig, verdrietig, dom je te vervelen en soms eenzaam te zijn.”
Psychiater Damiaan Denys over het verschil tussen het door de media opgehemelde leven en het echte leven.

HET PLEZIER VAN DE EETTAFEL _ “Een film zien over een natuurpark is niet hetzelfde als in dat park zijn. Ik wil de cyclus van de natuur zelf ervaren. Een zaadje in de grond waaruit een plant voorkomt, een bloem die verwelkt en doodgaat: dát is het leven. (…) Ik denk dat er geen betere manier is om bij elkaar te komen dan door het plezier van de eettafel. We moeten weer leren samen voedsel te bereiden en samen aan tafel te zitten, in plaats van voor de tv of de computer met een kant-en-klaarmaaltijd op schoot.”
Alice Waters van de farm-to-table beweging over de poëzie in ons eten.

(NIET) MET DE TIJD MEE _ “Waarom zou ik uit de tijd raken door mensen die er hun beroep van maken altijd met hun tijd mee te gaan?”
Columnist Stephan Sanders legt uit waarom hij geen mobieltje heeft.