STEMMEN JA/NEE _ “Met als opmerkelijk resultaat onder meer: gewone mensen worden steevast genaaid, bedrijven krijgen steevast meer dan ze was beloofd.”
Columniste Sheila Sitalsing over het proefschrift van Wilmar Bolhuis over dertig jaar verkiezingsbeloften.

GEEN GEKLOOI _ “Tijdens mijn lezing zat er niemand op zijn telefoon te klooien, na afloop stelden de leerlingen slimme vragen. Een goede school, realiseerde ik me eens te meer, is de enige duurzame remedie tegen de kwalen van deze tijd die manipulatie en desinformatie heten, slechts bedoeld om volgzame consumenten van producten en ideeën te kweken.”
Schrijver Tommy Wieringa gaf een lezing op een middelbare school in Brugge.

DENKENDE BACTERIËN _ “Het is iets heel menselijks om betekenis te willen geven. Dat is ook bijzonder en leuk aan mensen, maar het is niet essentieel voor het leven. Bacteriën denken niet diep over de zin van het leven na.”
Celbiologe Anna Akhmanova over de menselijke hybris.

PIJN IS FIJN _ “Lekker lijden en medelijden, dat is de trend. Het heeft iets zelfgenoegzaams. Iets van: wij schrijvers zien het net even beter dan jullie, en dus zullen we het jullie wel eens even extra inpeperen. Wen er maar vast aan.”
Schrijver-recensent Kees ’t Hart over de oprukkende trend in kunst en literatuur over het lijden van de mens.

INJECTIES VOOR DE HAPPY FEW _ “De vrije markt is alleen vrij voor wie zich dat kan veroorloven.”
Columniste Asha ten Broeke over het voor 90 euro beschikbare vaccin tegen meningokokken, waar officieel een tekort aan is.

LEKKER, DIE ONDERDRUKKING _ “Zoals Huxley het zag, zullen de mensen uiteindelijk hun onderdrukking omarmen door de technologieën te omarmen die hun capaciteiten om te denken onderuithalen.”
Andrew Keen, de Antichrist van Silicon Valley, citeert Neil Postman die in 1985 George Orwell citeerde over Aldous Huxley.

HET FIJNE VAN AUSCHWITZ _ “Ik ben een roman over Auschwitz aan het schrijven en ik voel me fantastisch.”
Marion Pauw legt uit dat schrijven het allerliefste is wat ze doet.

JE STAANDE HOUDEN _ “Je zoekt in je leven allemaal een manier om je staande te houden, onbewust denk ik, en dat kan zó in je leven groeien dat het je belemmert open te gaan. “
Cabaretier Paul van Vliet wil niet in het harnas sterven.