SCHERP EN MEEDOGENLOOS _ “Wees hoffelijk tegen gelovigen, maar wees scherp en meedogenloos tegen hun religies. Iedereen mag geloven wat hij wil, maar geloven en culturen verdienen geen respect. Die verdienen kritische bevraging.”
Sociologe Jolande Withuis groeide op in een streng gelovig (dwz communistisch) gezin.

WAPENS IN DE ZAKKEN _ “Ad rem zijn heeft bijna niets met humor te maken, het is wapens in de zakken hebben en ze snel kunnen tonen. Humor is ongewapend ergens gaan staan met alleen een spiegel die je de toeschouwer voorhoudt.”
Actrice Barbara Sarafian legt uit waarom De slimste mens in Vlaanderen wél een leuk programma is.

HET BITTERST IN EUROPA _ “Italië verandert met Matteo Salvini in een catastrofe, Jair Bolsonaro verovert Barzilië, Angela Merkel is op weg naar de uitgang en Donald Trump blijft overeind. Het bitterst vind ik de situatie in Europa. We beleven de deconstructie van de wereldorde die na 1945 zo moeizaam werd opgebouwd.”
Waar hij ook kijkt, overal ziet de Franse denker Dominique Moisi nederlagen.

MET EEN ENGELSE TITEL _ “Elk Instagram-fenomeen, iedere beautyvlogger en welke selfmade woman dan ook publiceert op een zeker moment een boek met een Engelse titel waarin ze “goudeerlijk” of “openhartig” schrijft over de hoogte- en dieptepunten in haar leven die tezamen geleid hebben tot waar ze nu staat en wat ze geworden is: een succesvolle vrouw met een kleding-, sieraden-, make-up lijn en/of influence.”
Jet Steinz over boeken in de CPNB Bestseller Top-60 die je beter niet leest.

DE HERKOMST DER DINGEN _ “Ooit vertoonden de dingen sporen van hun fabricage. Met de industrialisatie verdween het handschrift van de ambachtsman. Met de digitalisering verdween de hele fabricage uit zicht. Niets komt nog ergens vandaan.”
Maxim Februari denkt na over de integriteit der dingen.

HET VAAKST GEDEELD _ “Dat journalisten zich minder aantrekken van wat hun lezers willen, en minder waarde hechten aan welke artikelen het vaakst gedeeld zijn op sociale media. Behaagzucht is de vijand van de journalistiek en de literatuur.”
Dat is wat Arnon Grunberg de 100-jarige De Standaard toewenst.

RENDEMENTSDENKEN _ “Mijn leven lang stond in het teken van rendementsdenken. Nu werk ik vaak met acteurs, schrijvers, architecten. Daar geniet ik enorm van. Daarom werk ik op mijn 72e nog elke dag. Als dit stopt, is het omdat ik er niet meer ben.”
Ondernemer Alex Mulder, aanjager van de nieuwe kunsthal Het Hem in Zaandam, wil meer aandacht voor de “zachte waarden” van het leven.

UIT DE PLETWALS _ “Populisme komt uit de pletwals van het kapitalisme.”
Burgemeester Catherine Moureaux van Molenbeek geeft haar geloofsbrieven af.