OVERDRIJVEN _ “Altijd maar toekijken, overdrijven. Wie schrijft maakt zich steevast ergens schuldig aan. Wie leeft ook, trouwens.”
Dichteres Ester Naomi Perquin over leven en schrijven.

BLEEKJES _ “God, wat steekt de romanschrijver toch bleekjes bij de dichter af. (…) Stramme volgeling van oorzaak en gevolg, van chronologie en slaapverwekkende handelingen.”
Schrijver Tommy Wieringa.

BETER _ “We hebben al heel lang begrepen dat het beter is om veel, zo veel mogelijk, van iets te weten voordat je eraan gaat morrelen, dat het beter is de gevoelens van anderen te delen om onze eigen gevoelens te kunnen beheren, dat het beter is om veel woorden ter beschikking te hebben in plaats van weinig omdat uiteindelijk wint wie het meeste weet.”
Filosoof/schrijver Alessandro Baricco geeft een definitie van cultuur.

NAIEF _ “In West-Europa hoor je vaak: die Oost-Europeanen begrijpen Europa niet helemaal, ze zijn nog niet goed opgevoed. Ik vrees dat het in dit geval omgekeerd is: de Polen en de Balten vonden al lang dat Europa zich veel te naïef gedroeg. En ze hadden gelijk.”
Historicus Mathieu Segers is hoogleraar Europese geschiedenis in Maastricht.

VET _ “De bil is gewoon een spier met vet eromheen. Als de spier groter wordt, groeit de bil ook.”
Carlos Lens is auteur van Het billenboek.

ONGELIJK _ “Brave New World is zo geslaagd omdat we het zo ver hebben laten komen. Huxleys succes zit in zijn gelijk. Die kant wil ik niet op. Mijn roman is geslaagd wanneer ik ongelijk zal krijgen.”
Schrijver John Lanchester over zijn klimaatdystopie De muur.

KUNSTHANDEL _ “Er is bijna niets dat me raakt, ook kunst niet. Kunst gaat alleen nog maar over zakendoen. En ik haat zakendoen. Ik zit nog liever aan tafel met een wapenhandelaar dan met een kunsthandelaar.”
En dan heeft ontwerper Philippe Starck, naar eigen zeggen, ook nog veel tijd verspild aan design.

JONGER DAN 35 _ “Van alle nieuwe abonnees is een op de drie jonger dan 35. Digitale abonnementen. We zijn niet op de wereld om papier op de markt te brengen, maar goede journalistiek.”
Hoofdredacteur Peter Vandermeersch neemt afscheid van NRC Handelsblad.