RUIMTE VOOR GEPLOETER _ “Je wordt niet geboren met talent, je moet eerst een heleboel lelijke dingen maken. Jonge professionals leren tegenwoordig veel sneller, dankzij computers en internet. Het nadeel van zo snel werk maken is dat je jezelf niet de ruimte geeft voor die gênante, onafgemaakte dingen, terwijl in dat geploeter juist de basis voor je latere ideeën ligt.”
Ontwerper Erik Kessels over de zin van mislukken.

AFSCHERMEN VAN HET LEVEN _ “Ik hoop dat ik eindelijk wat meer tijd krijg voor mezelf, dat ik me wat meer kan afschermen van de wereld, dat ik af en toe helemaal uit mijn leven kan verdwijnen.”
Schrijver Claudio Magris is net tachtig geworden en blikt vooruit.

HET ZIJN DE ANDEREN _ “Polarisatie is een vorm van verbreken van contact. Dat kan veel kwaad doen, omdat het ruimte maakt voor destructieve krachten die het kwaad uitvergroten en bij anderen leggen.”
Sociologe Christien Brinkgreve legt uit dat vooruitgang geen vanzelfsprekendheid is.

DOMWEG TE INTERESSANT _ “De wereld was domweg te interessant voor Leonardo om dag in dag uit portretten te fabriceren.”
Stefan Kuiper legt uit waarom Leonardo da Vinci zijn artistieke werk veelal onvoltooid liet.

BINNEN DRIE MAANDEN _ “In tien afleveringen van Undercover is anderhalf jaar schrijftijd gestoken. In Nederland moet alles snel (…), daar moet er binnen drie maanden een serie uit geramd worden.”
Actrice Anna Drijver over het kwaliteitsverschil tussen Belgische en Nederlandse tv-series.

HET BLAUW EN HET GRIJS _ “Alleen al uit een blauw en een grijs pak haal je een totaal van vier combinaties.”
Arno Kantelberg van de Keuringsdienst van Mode legt mannelijke parlementsleden uit dat je ook met een saaie garderobe kunt variëren.

TWEE MAAL PER WEEK _ “De wereld draaide nog niet om kinderen, zoals nu. Ik zag mijn vader misschien twee maal per week aan tafel, verder was hij druk met zijn makelaarsbestaan.”
Schrijver Bret Easton Ellis haalt herinneringen op aan vroeger.