Miezerig

“We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje en moeten zien om te gaan met het feit dat zestig miljoen jaren van evolutie een miezerige soort heeft opgeleverd die alleen maar consumeert en dag en nacht met zijn wijsvinger over het scherm van een apparaatje schuift. We zijn de vereenzelviging van het verraad aan de natuur die ons had ontworpen om te jagen.”

Schrijver/columnist Erdal Balci maakt begin januari de rekening op.

Familiealbum

“Het is als bladeren door het familiealbum: je komt jezelf in allerlei situaties tegen die je je meent te herinneren. Maar meestal herinner je je slechts de verhalen die door anderen zijn verteld.”

Kunstenaar Jan Rosseel maakte een expositie over de curieuze kronkels in ons geheugen.

Luisteren

“Vertellen begint niet met het bedenken van een verhaal, maar met het luisteren ernaar.”

Schrijver John Berger (90) stierf op 2 januari van dit jaar.

Geschiedenis

“In Suriname moest ik de vaderlandse geschiedenis kennen, maar eenmaal hier bleek dat niemand de geschiedenis van Suriname kent en (…) waarom Surinamers naar Nederland komen. Ik denk dat de samenleving alleen maar voor blank en zwart draaglijk kan zijn als we elkaars geschiedenis kennen.”

Actrice Manoushka Zeegelaar Breedveld tijdens de repetities van We hadden liefde, we hadden wapens, naar het gelijknamige boek van Christine Otten.

Losjes

“In een vloeibaar modern leven zijn er geen permanente bindingen meer, en als we ze al tijdelijk aangaan, moeten ze losjes geknoopt worden, zodat ze ook weer losgemaakt kunnen worden.”

De op 9 januari overleden Poolse socioloog Zygmunt Bauman over de erosie van 20e eeuwse zekerheden in ons postmoderne bestaan.

Koud

“In het begin vond ik dat irritant, want het eten werd koud, maar zo hebben onze gasten voor heel veel gratis marketing gezorgd. Bizar hoe sterk social media eetgedrag beïnvloeden.”

Charlotte Damen van ontbijtrestaurant Lilith in Rotterdam over gasten die eerst tien foto’s maken voor ze beginnen te eten.