NIEUWKOMERS (EN VROUWEN) _ “’De geschiedenis van joden en christenen loopt niet helemáál parallel. Eeuwenlang hebben de christenen de joden buitengesloten en verdreven. In de vorige eeuw is het bijna gelukt om het Joodse volk uit te roeien. (…) Waar de ‘joods-christelijke beschaving’ wordt verdedigd, heerst angst voor nieuwkomers (en vrouwen) die hier de boel willen overnemen.”
Aleid Truijens over de ‘joods-christelijke beschaving’ als bron van inspiratie voor de samenwerking conservatief-christelijken en Thierry Baudet.

KRUISJE AF _ “Mensen die een publiek ambt uitoefenen, zoals rechters of leraren, horen neutraal te zijn. Als een leraar een kruisje draagt, moet hij mij geen les geven over democratie. Dan zou ik hem vragen om dat kruisje af te nemen. Idem voor hoofddoek.”
Duits-Syrische hoogleraar Bassam Tibi pleit voor een Europese ‘Leitkultur’ op alle fronten.

REUZEFIJN _ “Als je weet wat iedereen doet, kun je de misdaad uitroeien, het betalingsverkeer tot ver achter de komma in de gaten houden, rekeningrijden perfectioneren, je ijskast op afstand aan- en uitzetten, razendsnel een zieke opereren en nog veel meer. Ik geef toe: dat is allemaal reuzefijn. Maar voor mij hoeft het even niet.”
Max Pam zegt zijn abonnement bij KPN op vanwege diens banden met het Chinese telecombedrijf Huawei.

HAMBURGERTENT _ “Goed gemaakt, denk ik dan, maar wat doet het écht met mij? Waarom is het alleen leuk of entertainend en heeft het niet meer impact? Ik vergelijk dat soort theater graag met een hamburgertent. Daar weet je precies wat je krijgt en lekker vindt.”
Lucas De Man ergert zich aan de vlakheid van veel eigentijds theater.

SLACHTOFFERSCHAP _ “De beweging vertrekt vanuit slachtofferschap, niet vanuit de sterktes van vrouwen, en ook de boodschap van #MeToo is niet altijd duidelijk. Daardoor is er een onnodige spanning tussen de seksen ontstaan. (…) Mannen en vrouwen moeten beste vrienden blijven, zeker in tijden waarin extreem-rechts oprukt.”
Kunstenares Karin Hanssen over haar motieven om te schilderen en te schrijven.

BIJ HOOG EN LAAG _ “Hoge en lage cultuur bestaan niet. Er bestaat alleen interessante cultuur en niet-interessante cultuur. Interessante cultuur heeft iets nieuws, iets eigens te vertellen en kan dat net zozeer doen in een gedicht als in een popliedje. Niet-interessante cultuur handelt in clichés en dingen die iedereen al weet.”
Joost de Vries over het aanhoudende geëmmer over hoog en laag.

7 EURO PER UUR _ “Je ziet beroepsgroepen die staken tegen de nullijn. Wij gingen er in de cultuur in één klap 25 procent op achteruit. Er was een tijd dat ik standaard 1000 euro kon vragen voor een concert. Dat werd 750 euro. Het studeren en repeteren van een pianoconcert van Rachmaninov kwam me op zeven euro per uur te staan.”
Pianist Ivo Janssen over de erfenis van Halbe Zijlstra.