NA 75 JAAR _ “Hoe steenrijk we ook zijn, veel invloed op de wereld buiten Nederland hebben we niet, en anders dan precies 75 jaar geleden kunnen we er ook niet op rekenen dat andere wereldmachten klaar staan om ons te helpen.”
Journalist Joris Luyendijk mist bij het kabinet de grote keuzes over klimaat en geopolitiek.

DUISTERE DINGEN _ “Zo gebeurden er tijdens de Verlichting of de Eeuw van de Rede ook veel duistere en onredelijke dingen. En gedurende de Romantiek ging het er zeker niet voor iedereen romantisch aan toe.”
Ewoud Sanders legt uit dat historische benamingen (net als domkoppen trouwens) van alle tijden zijn én handig in het gebruik. En die Gouden Eeuw, die dekt echt wel de lading.

MINDFUL _ “Mensen maken zich het meest zorgen over hoge werkdruk, gebrek aan ziektekostenverzekering, ze zijn bang om ontslagen te worden. Die mensen zijn er niet bij gebaat om heel mindful een rozijn op te eten, ze hebben behoefte aan politieke en sociale verandering.”
Schrijver Ronald Purser schreef een boek over hoe het kapitalisme baat heeft bij de miljardenindustrie die mindfulness heet.

LUISTER JE, WIEBES? _ “Instinct, onderscheidingsvermogen, empathie, inzicht in verschillen, oog voor details die het algemene beeld op de kop zetten – luister je, Wiebes? – om gevoel voor dat alles te ontwikkelen heb je kunst en de humanoria nodig.”
Bas Heijne maakt zich boos op de brekebenen Van Engelshoven en Wiebes die de geesteswetenschappen nog verder willen uitkleden.

TE DUN _ “In mijn laatste manuscript kwam het woord ‘really’ 7.976 keer voor. Ik moest er helemaal opnieuw doorheen om bij elke ‘really’ te kijken of het eruit kon of anders omschreven kon worden. Soms besluit ik wel eens op een pagina tien woorden te schrappen. Dat kan altijd, maar niet op elke bladzijde, dan wordt het te dun.”
Bestsellerschrijfster Lucinda Riley verkocht – tot nu toe – dertien miljoen boeken uit haar Zeven zusters-reeks.

BELASTINGPARADIJS _ “Als de Nederlandse premier mij zou vragen hoe jullie criminele probleem is op te lossen, zou ik hem als eerste zeggen: doe wat aan je rol als belastingparadijs.“
Schrijver Roberto Saviano (Gomorra) vindt Londen en Amsterdam veel corruptere plekken dan Napels en Lagos.

ERBIJ HOREN _ “Je wordt gedwongen ergens bij te horen en dat is precies de basis van iedere fascistische organisatie.”
Volgens de in 1991 gevluchte schrijfster Dubravka Ugresic is het huidige Kroatië een fascistische staat.