OPSTAND _ “Ik dacht: moeten we niet gewoon allemáál in opstand komen – loonslaven én zzp’ers? Want het is toch eigenlijk van de zotte dat mensen zzp’er moeten worden, dat meer dan een miljoen mensen in Nederland hun zekerheid moeten opgeven omdat bedrijven hun winsten aan aandeelhouders geven, in plaats van aan de mensen die hun bedrijf maken tot wat het is.”
Journaliste Japke-d. Bouma over een essentie die we bijna waren vergeten.

BLEEKJES, DIE BEATLES _ “Hun zogenaamde revolutionaire studiotechniek en orkestratie liepen achter bij die van onder andere The Beach Boys, tekstueel hadden ze niet half zoveel te zeggen als The Kinks, de geroemde complexiteit was een lachertje vergeleken met Zappa’s Mothers of Invention en hun rock-’n-rollrepertoire ziet wat bleekjes naast dat van The Rolling Stones.”
Gijs van Engelen plaatst enkele kanttekeningen bij de heiligenverering van The Beatles.

KOERDEN _ “Ze hielpen ons niet in de Tweede Wereldoorlog.”
VS-president Trump legt uit waarom de Koerden ineens door de Turken mogen worden uitgerookt.

MIJN LEERLING KARL OVE _ “Door autobiografisch te schrijven, kopieer je de werkelijkheid alleen maar. Je moet haar juist transformeren tot iets anders. De methode van mijn leerling Karl Ove Knausgård is autobiografisch, akkoord, maar hij maakt daar iets nieuws en anders van. Zijn manier van schrijven maakt zijn boeken bijzonder, níet het gegeven dat alles wat hij beschrijft ook in werkelijkheid heeft plaatsgevonden.”
Schrijver Jon Fosse (Melancholie, Septologie) over het hoe en wat van het schrijven.

ONZE VIJANDEN _ “We wisten niet wat ze waren, niet wat ze konden, het maakte ons niet uit. Handig, een plattegrond-app, leuk, een app die zegt welk liedje er speelt. Dat er ook geluisterd wordt naar alles wat we zeggen, en dat dit te gelde werd gemaakt, daar kwamen we later pas achter. We hoeven ons niet te schamen dat het kapitaal ons gigantisch dupeert, maar die mensen die ons dag en nacht schaduwen, via onze iPhones, moeten we zien als onze vijanden.”
Schrijfster Zadie Smith over de zegeningen van de iPhone.

EEN LEPEL, EEN HAMER, EEN BOEK _ “Het boek is als een lepel, een schaar, een hamer, een wiel. Eenmaal uitgevonden, kan het niet worden verbeterd.”
Boekhandel Donner in Rotterdam viert de heropening met een citaat van Umberto Eco

LEZEN – HET PROBLEEM _ “De problematiek van de processierups maakte dit jaar aanzienlijk meer los in politiek en media dan de pijnlijke constatering in tal van rapporten dat er werkelijk een probleem is met lezen in ons land.”
Henk Pröpper ziet enige frictie tussen het streven in het onderwijs naar ‘21st century skills’ en de twee miljoen laaggeletterden in Nederland.