Nepnieuws

“De laatste twintig jaar heeft het boek een renaissance doorgemaakt. In het digitale domein zie je een crisis van geloofwaardigheid, met het nepnieuws. Het boek heeft nog altijd veel gezag.”

Architect Rem Koolhaas ontwierp de nieuwe bibliotheek van Caen (F). Hij gelooft niet dat het boek zal verdwijnen in het digitale geweld van de nieuwe eeuw.

Auto

“Koop een auto! Ik heb een paar keer ’s nachts gedacht: daar sta ik dan, de Dichter des Vaderlands, midden in de nacht, ver weg op een koud perron.”

Afscheidnemende Dichter des Vaderlands Anne Vegter tipt haar opvolger.

Waarheid

“Als wij gaan beweren dat Trump jokt, acht een deel van het publiek bewezen dat wij niet de waarheid spreken.”

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van het NOS Journaal legt uit waarom wij niet meer naar zijn wandelend-nieuwsprogramma kijken.

Divertissement

“Journalistiek moet wél agressief zijn, in de Amerikaanse betekenis van dat woord: actief, onderzoekend, kritisch en vasthoudend. In die zin mogen mediaorganisaties, die steeds meer productiebedrijven zijn geworden voor heel de genietende mens, de bakens best verder verzetten: minder kuddegedrag, minder divertissement, meer eigen agenda en reporting.”

NRC-ombudsman Sjoerd de Jong betreurt het dat veel mediabedrijven zijn verworden tot een karikatuur van een mediabedrijf. Zou hij ook doelen op het Mediahuis, Vlaams moederbedrijf van o.a. NRC en De Limburger?

Neponderwijs

“Nepnieuws bestrijd je niet met het aanleren van digitale geletterdheid. Dat bestrijd je juist met traditioneel onderwijs, gegeven vanuit vakken die op hun beurt zijn gelieerd aan wetenschappelijke disciplines. Nieuwe kennis beklijft alleen als die wordt verbonden met oude kennis. Vaardigheden van de 21e eeuw als schoolvak? Doe het niet. Het levert enkel neponderwijs op.”

Lerarenopleider en publicist Ton van Haperen maakt gehakt van de plannen van de EU en staatssecretaris Dekker om digitale geletterdheid in het (basis)onderwijs onder te brengen.