Tanden

“Het wordt godverdomme tijd ook dat ik weer eens mijn tanden laat zien. Zoveel heb ik er eerlijk gezegd de laatste tijd niet van gebakken.”

Theaterregisseur Johan Simons blikt vooruit op zijn afscheidsvoorstellingen bij NT Gent en de Ruhrtriennale.

Zerotech

“Er is een school bij San Francisco met een zerotech-beleid: geen smartphones, tablets of computers tot je dertien bent. Het interessante: driekwart van de leerlingen heeft ouders met een hoge positie in Silicon Valley.”

Schrijver-psycholoog Adam Alter heeft een inboxzero-syndroom (hij gaat pas naar bed als zijn inbox leeg is) en wil dat de overheid optreedt tegen internetverslaving.

Niet alles komt goed

“Het is zoals de dichter Leopardi zegt: een goed kunstwerk, hoe zwaarmoedig ook, laat je nooit gedeprimeerd achter. Niet dat alles goed komt, maar misschien wordt het ook niet meer zo slecht als het was.”

Schrijver Tim Parks blikt terug op de film Manchester by the Sea.

Manipulatie en hysterie

“Wat aangenaam voelt en je goed uitkomt, accepteer je blindelings. Wat je oproept je leven te veranderen, offers te brengen, is manipulatie, maffia, massahysterie.”

Bas Heijne verklaart de paradoxale mengeling van hedendaagse gedweeheid en opstandigheid.

Mythe

“Mijn vader en mijn grootvader zijn dood. Toen ik dit verhaal probeerde uit te zoeken, dacht ik: hier gaat mijn boek over! Over hoe verhalen in een familie ontstaan en hoe we samen een mythe scheppen zoals over mijn grootvader.”

Schrijver Michael Chambon over zijn boek Moonglow.

Arbeidsethos

“De mensen in Hollywood zijn de hardstwerkende mensen die je ooit kunt tegenkomen. Ze hebben een arbeidsethos dat ik op weinig andere plekken heb gezien.”

Acteur Bryan Cranston (Breaking Bad) probeert de vooroordelen over Hollywood te ontkrachten.

Uitgeroeid

“Ik ga niet nog eens zeggen dat de gruttomoord gestopt moet worden. Ik ga maar eens zeggen dat er niets aan te doen is. Dat we nu eenmaal leven in een land waar een deel van de vogelpopulatie willens en wetens wordt uitgeroeid. Of erger nog, in een land waar niemand zich daar iets van aantrekt.”

Gelukkig, de vogelstukken van Koos van Zomeren zijn gebundeld in Alle vogels.