VERNEDEREND BOEK _ “Literatuur gaat niet vrijuit in de opgang van extreemrechts. Ze heeft mede bijgedragen tot uitsluiting. Voor een kind als ik was er weinig meer vernederend dan een boek. Het zei: je maakt geen deel uit van de groep mensen die mij kunnen lezen. Jij hoort er niet bij.”

En tóch wist de Franse literaire revelatie Eduard Louis (24) zich te ontworstelen aan het hellegat waar hij opgroeide.

DIGITALE ADVERTENTIEBUBBEL _ “Als alle Instagrammers volgers kopen, en adverteerders blijven betalen voor online advertenties, wordt het straks een grote bubbel.”

Instagram-blogger Annemerel de Jongh nadat Procter & Gamble het online reclamebudget heeft geschrapt omdat de meeste kliks en likes gekocht zijn.

FATALE MISREKENING _ “Eigenlijk is het de laatste tien, twintig jaar bijna zo dat alles dat je niet kan meten niet bestaat. Dat vind ik een fatale misrekening. Het gaat om de werkelijkheid en wat zich daarin afspeelt. Als je een verschijnsel niet kunt meten, moet je zoeken naar een andere manier om het te onderzoeken.”

Hoogleraar psychologie Micha de Winter bij zijn afscheid over de meten=weten-flauwekul.

WE ZIJN ZONDAREN _ “Van Reybrouck is getraumatiseerd door Congo. We zijn zondaren, maar dat weten we. Laten we dus stoppen met die gekkigheid. ”

Rechtsfilosoof Paul Cliteur kapittelt David Van Reybrouck die een boek schrijft over de puinhopen die Nederland in de koloniën heeft achtergelaten.

KLEINERE LOONLIJST _ “Ik ben erg blij dat we nu een kleinere loonlijst hebben.”

President Trump bedankt zijn collega Poetin voor het uitzetten van honderden Amerikaanse diplomaten uit Moskou.

SJEEKSPEER _ “Hoe verder mijn biografie vordert, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat een groot deel van Wolkers’ oeuvre gelezen kan worden als één lange brief aan zijn vader.”

Biograaf Onno Blom over Jan Wolkers’ vader, die zijn altijd lezende zoon “Sjeekspeer” noemde.

TEGEN DE STROOM IN _ “Ik heb niet veel kwaliteiten, maar niemand haalt meer uit een onderhandeling dan ik. Je moet niet bang zijn tegen de stroom in te roeien.”

Voetballersmakelaar Humphry Nijman legt uit dat je succesvol kunt zijn door bescheiden te blijven.