Nobel Bob

“Je moet je plaats kennen. Alles wat de moeite waard is, neemt veel tijd in beslag. Het kost je honderd slechte liedjes voor je een goede schrijft.”

Bob Dylan reageert na drie weken op het toekennen van de Nobelprijs voor literatuur.

Vorm

“Omdat kunst vorm geeft aan vormeloze gevoelens en vermoedens, aan openbaringen die onverwoord geen openbaring waren, aan waarnemingen die het nooit tot die status gebracht zouden hebben als er geen vorm voor gevonden was.”

Goede kunst is altijd relevant en geëngageerd, constateert Marjoleine de Vos bij het lezen van de jongste essaybundel van Oek de Jong.

Repliek

“Dien hem hard van repliek, negeer hem, lach hem uit, recht in die bleke smoel van ‘m, allemaal veel beter.”

Bert Wagendorp vindt dat Geert Wilders niet in de rechtszaal, maar daarbuiten bestreden moet worden.

Zeurkousen

“Om de zeurkousen vast voor te zijn: ik heb er meer dan honderd pagina’s uitgehaald. Dit boek kan geen pagina korter. Wat zeg ik: geen woord.”

Schrijver A. F. Th. Van der Heijden over zijn nieuwe, 1296 pagina’s tellende roman Kwaadschiks.

Up hill

“Ik probeer het mezelf altijd moeilijk te maken, elke keer weer. If there’s a flat road, I’d rather go up a hill. Dat is je verantwoordelijkheid als kunstenaar, denk ik: jezelf steeds opnieuw uitvinden. Nooit opgeven. Nieuwe wegen zoeken, nieuwe vormen.”

Kunstenaar Steve McQueen wint de Johannes Vermeer Prijs, de staatsprijs voor de kunsten.

Genre

“Volgens mij heb jij een vreemd beeld van sociaal geëngageerde kunst, alsof het een apart genre zou zijn. Kunst reageert altijd op vragen over het leven, over de maatschappij, over wie je bent, Altijd! Zelfs Van Gogh. Toen hij zijn zonnebloemen schilderde, probeerde hij daarmee een band met de wereld te creëren. Maar ook de minimalisten waren politiek, die reageerden op de oorlog in Vietnam, op de vrouwenrechtenbeweging. L’art pour l’art bestaat niet. Kunst gaat altijd over alle aspecten van het leven.”

Kunstenaar Steven McQueen tegen interviewer Hans den Hartog Jager.