Cabaretière Renate Reijnders toert al jaren door het land met een college over humor. “In Sittard ging een magische wereld voor me open.”  Door Emile Hollman

Ze was zestien toen tante Karin haar nogal tegen haar zin mee nam naar de schouwburg in Sittard. Op het podium die avond: Karin Bloemen met haar allereerste solovoorstelling Bosje Bloemen (1989). Ze had Bloemen al eens op tv gezien en vond haar stom en overdreven. Het werd niettemin een magische avond. “Ze zong, ze danste, ze improviseerde, in de zaal ving ik de geur van haarlak en grime op; ik kwam flabbergasted de schouwburg uit en dacht: dit wil ik ook.”

Toen Bloemen datzelfde jaar in haar tournee Heerlen aandeed, kocht Renate Reijnders (Beek, 1973) een bosje bloemen voor Bloemen. Toen ze het voor de voorstelling wilde afgeven aan de balie, spoorden medewerkers haar aan te wachten en het na afloop aan Karin Bloemen persoonlijk te overhandigen. “Mijn God, stond ik daar, meisje van de mavo in Schimmert, in haar kleedkamer met haar te praten. Ze was ontzettend lief en raadde me aan om een opleiding te doen om me de techniek eigen te maken.”

Twintig jaar later, Renate Reijnders had in de tussentijd met het duo Reijn & Goed het Leids cabaretfestival gewonnen, kwam ze Bloemen tegen in de Haagse schouwburg op een evenement georganiseerd door Brigitte Kaandorp waar alle groten van het cabaret aanwezig waren zoals Freek en Youp. Paul van Vliet hield een toespraak waarin hij sprak over die ene man of vrouw die je inspireerde het vak in te gaan. “Jij was diegene voor mij”, zei Reijnders tegen Bloemen tijdens de after party. “En zij was blij met mij, al kon ze zich mij niet meer herinneren. Het was immers haar eerste show en zij hoopte dat ze iemand in de zaal kon inspireren.” Voor Renate Reijnders is de Sittardse schouwburg een belangrijke plek. Later zag ze er Jasperina de Jong en Jos Brink. “Daar ging een magische wereld voor me open.”

Inmiddels toert Renate Reijnders al dik twee jaar langs de theaters met haar humorcollege. Sterker: in februari doet ze de Sittard voor de derde keer aan. In die tijd is de voorstelling gegroeid, vindt ze. Reijnders behandelt alle aspecten van de humor aan de hand van de actualiteit. En die verandert voortdurend, haar show dus ook. Donald Trump is dankbaar voedsel voor de cabaretière. De humor ligt op straat, weet de Beekse en dat zal ze haar publiek aan de hand van voorbeelden (filmpjes, foto’s, sketches) laten zien. In mei stopt de tour na drie jaar en gaat ze schijven aan een nieuw programma: Het Liefdescollege.

Renate Reijnders, Humor College. Op 21 februari in schouwburg De Domijnen Sittard. renatereijnders.nl uitbalie.nl