1 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (5)
2 Lara Gül – Ik ga leven (-)
3 Adriaan van Dis – KliFi (-)
4 Pieter Omtzigt – Een nieuw sociaal contract (-)
5 Douglas Stuart – Shuggie Bain (-)
6 Kazhuo Ishiguro – Klara en de Zon (-)
7 Haruki Murakami – Eerste persoon enkelvoud (-) 
8 Abigail Dean – Meisje A (-)
9 Jan Brokken – De tuinen van Buitenzorg (-)
10 Marc-Uwe Kling – De NEEhoorn  (-)


41,2 miljoen 

Het goede nieuws is dat de omzet van de boekenverkoop in 2020, het eerste jaar na corona, met 5,9 procent steeg naar 597 miljoen euro. Kennelijk zijn we zo geschrokken dat we met zijn allen meer zijn gaan lezen – al zal de afzondering van de lockdown ook een handje hebben geholpen. Er gingen 41,2 miljoen boeken over de toonbank dan wel door de brievenbus, dat waren er anderhalf miljoen meer dan in 2019. 

De groei zat, zoals verwacht, online. De webwinkels zagen hun omzet met 27,4 procent groeien. Even voorspelbaar, en daarmee belanden we bij het slechte nieuws, was de omzetdaling bij de fysieke boekhandels met 10,6 procent. Dat krijg je bij gedwongen winkelsluiting, ook al is dat in strijd met artikel 7 van de grondwet: ‘Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.’  De rechtsstaat komt er ook elders bekaaid van af, dezer dagen. Slechts weinigen maken zich daar druk over.

Eigenlijk viel die omzetdaling van tien procent nog mee, ook omdat de boekhandels in de kerstinkoopmaand december opnieuw dicht moesten. Mogelijk werden er in de zomer, boekhandelaren wezen daar al op, meer verkocht dan in vorige jaren, wellicht was het een inhaalslag na de eerste lockdown. 

 Voor wat het waard is: met 56 procent van de omzet hebben de fysieke boekhandels nog een nipte meerderheid van de markt in handen. Het lijkt een kwestie van tijd dat de webwinkels die positie overnemen. 

 Om dan toch maar met een sprankje goed nieuws af te sluiten: de uitgevers hebben al met al een goed jaar achter de rug. Dat mocht wel weer een keer. (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).