Muzikant Reggy van Bakel wil een droomwereld creëren. Muziek, tekst, kostuums en visuals moeten in zijn project DOTT naadloos op elkaar aansluiten. “Ik ben erg bezig met het neerzetten van de juiste sfeer.”
Door Koos Vaes

Zijn interdisciplinaire voorstelling krijgt het thema Global Warming. Volgens Reggy van Bakel ontkomt hij er bijna niet aan dat hij met deze keuze een activistisch stempel op de band drukt. “Ik wil niemand proberen te overtuigen van mijn ideeën en denk dat de teksten ook niet op die manier geschreven zijn. Wel hoop ik dat ik mensen aan het denken kan zetten. Ik probeer vooral in te spelen op het neerzetten van de juiste sfeer.”

Sinds de jaarwisseling valt Reggy (1989) onder de begeleiding van talentontwikkelingsorganisaties VIA ZUID en Intro in Situ die hem begeleiden in het project. Het was Tom Swart (artistiek directeur Intro in Situ) die Reggy scoutte tijdens een optreden in Maastricht in december vorig jaar. “Tom zag potentie in mij en stelde voor om het traject in te gaan met VIA ZUID om een interdisciplinaire voorstelling te maken”, vertelt Reggy.

“Wij zijn heel erg blij met Reggy”, laat Jackie Smeets (artistiek directeur VIA ZUID) weten. “Muzikanten op een podium zijn vaak in zichzelf gekeerd. Hij is heel gretig om te leren hoe je jezelf naar buiten toe presenteert. Echt een voorbeeld van een jonge maker die allerlei facetten binnen de podiumkunsten met elkaar wil verbinden.”

DOTT begon als een soloproject van Reggy van Bakel, inmiddels is het uitgegroeid naar een complete muzikale belevingswereld. “Het is wat uit de hand gelopen”, lacht Reggy. Hij werkt samen met een twaalfkoppig ensemble van muzikanten en een actrice van de Toneelacademie Maastricht die toewerkt naar een rol als frontvrouw. Ook zijn ze druk doende met het ontwerpen van kostuums en visuals op het podium.

Een enorme logistieke klus, waar Reggy alleen nooit uit zou zijn gekomen. Daarvoor had hij de hulp van Jackie Smeets en Tom Swart. “Ze denken echt met je mee, je kunt er altijd een vraag neerleggen. Door VIA ZUID ben ik terecht gekomen bij de kunstenaars die nu bij dit project actief betrokken zijn, zoals Wieke van Rosmalen – actrice/zangeres, Loïc Giepmans – visuals/grafisch design, en Hanne Pierrot – kostuums. Tom heeft me enorm geholpen op artistiek vlak. Daardoor heb ik me goed kunnen concentreren op de inhoud, de opwarming van de aarde gaat me zeer aan het hart.”

Voor speeldata: dott-universe.com