Performer Stijn Meuris speelt een hoofdrol in First Contact van Het nieuwstedelijk, een dynamische mix van strips en theater. “The best is not yet to come.” DOOR FONS GERAETS

De nieuwste voorstelling van Adriaan van Aken, een rock ‘n’ roll-achtig relatiedrama met toneel, muziek en strips, wordt door hoofdrolspeler Stijn Meuris gekenschetst als ‘exemplarisch voor deze tijd’.

Meuris (ook popzanger, journalist en televisiemaker) speelt een gescheiden man die zijn levensangsten onderdrukt door zich een slag in de rondte te werken. Plots stelt hij zich de vraag: wat stelt het allemaal voor? Zijn verzuchting ‘Duizenden mensen omringen me en toch heb ik me zelden zo alleen gevoeld’ is volgens Meuris de cruciale zin van het stuk. “Ik herken dat. En met mij honderdduizenden anderen. Wellicht heb je levenservaring nodig om tot dat besef te komen. In onze ratrace zit de eenzaamheid ingebakken.”

De getourmenteerde man doet verwoede pogingen om in contact te komen met zijn ontspoorde puberdochter. Meuris (54): “Het is een thriller, poëtisch met een sacrale sfeer, over de radeloosheid van iemand die beseft: the best is not yet to come. Ook dat is herkenbaar. Ik ben ervan overtuigd dat het beste wèl nog moet komen. Helaas is dat irrelevant geworden. Al zijn mijn toekomstige producties de beste van mijn arbeidzame leven, ze zullen nooit meer als zodanig worden herkend. Ook al maak je op rijpere leeftijd briljant werk, we-hebben-het-gehad! De aandacht is gericht op de dertigers. Die dramatiek voel ik in dat toneelpersonage zitten: Hier sta ik met al mijn ervaring en expertise. En nu?”

Meuris looft de teksten van Adriaan van Aken. “Ze hebben een filmische allure, vol maatschappelijke kilte. Ze gaan tot op het bot, met wiskundige precisie.” Samen met actrice Sara Vertongen neemt hij het stemmenwerk voor zijn rekening. “Onze voordracht benadrukt de verhardende, klinische samenleving waarin geen ruimte is voor teleurstellingen. Alles moet voortdurend lukken. Een thema dat me nauw aan het hart ligt. Mijn personage ziet voor het eerst dat niet alles lukt. Hij probeert op een knullig onbehouwen wijze zijn dochter terug te binden.”
De ex-Noordkaapzanger steekt ook pluimen op de hoed van striptekenaar Wilde Vercnocke en muzikant Joris Caluwaerts. “Zijn muziek is fantastisch. Ik krijg kippenvel van zijn live gespeelde composities. Het klopt als een bus.”

First Contact. Het nieuwstedelijk. Op 15 maart in C-Mine cultuurcentrum Genk en op 22,23, 26, 27 maart in De Nieuwe Zaal, Hasselt. De app van First Contact is verkrijgbaar bij de Apple App Store. hetnieuwstedelijk.be, c-minecultuurcentrum.be