De Heerlense Celine Wetzels (20) is een van de jonge talentvolle dansers van Codarts Rotterdam. In februari danst ze in Sittard in een duet van de in Maastricht neergestreken choreograaf Stephen Shropshire. “Niks is zo saai als perfectie.” Door Judith Boessen

Hoe is het om als Limburgse in Rotterdam te studeren?

“Ik zit enkel met vijf Nederlanders in mijn klas. Omdat de rest van de groep uit het buitenland komt en de voertaal Engels is, valt mijn zuiderse accent niet echt op. In het begin dachten veel klasgenoten dat ik uit België kwam. Op Codarts zitten vooral studenten uit Zuid-Holland, dus ik voel me soms wel een buitenlander. Ik zie bij andere Limburgse studenten dat ze heel ver gaan om zich aan te passen. Maar dat doe ik niet. Ik ben trots op mijn roots en vind mijn Limburgse tongval juist een pluspunt.”

Vanaf januari ga jij mee op tour met Holland Dance Festival?

“Het is een hele onderneming. We treden bijna dertig keer op en de tour duurt drie maanden. Wat het spannend maakt zijn de verschillende locaties, want we zijn geboekt door de grote theaters, maar we staan ook op kleine podia waar je veel dichter bij het publiek komt. Ik ben heel benieuwd wat dat met de voorstelling doet.”

Gaat het niet vervelen als je dezelfde voorstelling zo vaak moet opvoeren?

“Dat is in de danswereld inderdaad buitengewoon want meestal wordt een stuk maar twee of drie avonden opgevoerd. Nu is dit geen gewone voorstelling want het gaat om een. jubileumeditie van Talent on the Move. Er is nieuw werk dat speciaal gecreëerd is voor ons zoals het duet van Stephen Shropshire. En daarnaast is er een selectie uit het repertoire van topchoreografen zoals Jiří Kylián, Antonin Comestaz en Jarek Cemerek. Het is dus een gevarieerd programma.”

Ook de Limburgse choreograaf Joost Vrouenraets doet mee?

“We eindigen behoorlijk spectaculair. Vrouwenraets staat erom bekend dat hij zijn dansers laat afzien en we eindigen dan ook met een drie minuten lange sprint over de bühne. Die eerste anderhalve trek je het nog op conditie, maar daarna is het vechten tegen de uitputting. Vrouenraets daagt je uit om je fysieke grenzen op te zoeken en ook na dertig uitvoeringen kun je dat niet op routine doen. We wisselen tijdens de voorstelling voortdurend van genre, stijl en choreografie. Dat maakt het ook zo complex en spannend. Maar met zoveel verschillende stukken ga je toch op zoek naar dingen die nog beter kunnen.”

Dus na drie maanden dans je de perfecte voorstelling?

“Nou, precisie is zeker een belangrijke waarde voor mij. Niks is zo saai als perfectie. Ik ben van nature een technische danseres die de choreografie heel nauwgezet volgt. Ik kijk vaak naar filmopnames van beroemde dansers en dan kan ik sommige stukjes tien keer terugspoelen. Ik wil echt weten hoe het zit en vind het belangrijk om de bewegingen zorgvuldig uit te voeren. De laatste tijd probeer ik dat wat los te laten en ben ik op zoek naar mijn eigen zeggingskracht. Dans draait toch in de eerste plaats om het vertolken van gevoelens en gedachten, en dan is techniek niet het enige dat telt. Dat ontwikkelen van een eigen expressie vind ik belangrijk want het gaat uiteindelijk over de meerwaarde die ik als danser een choreografie kan meegeven.”

Dat lijkt me niet eenvoudig, want hoe weet je dan dat het goed is?

“Dat is lastig om uit te leggen in woorden want het is eerder een gevoel. Als danser weet ik natuurlijk al langer dat je niet alleen leert met je hoofd. Ik ben ervan overtuigd dat er zoiets bestaat als lichamelijke of zintuigelijke intelligentie. Als je danst, en het gaat echt goed, dan kom je in een flow-ervaring. Dan stopt je hoofd met denken over pasjes, tellen en maten. Het lijkt alsof de tijd wordt uitgerekt en al je zintuigen op scherp staan. Iedere beweging vloeit als vanzelf voort uit de vorige en je lichaam neemt het over. Op die momenten ben ik op mijn best.”

Talent On The Move maakt deel uit van het Rotterdam/Holland Dance Festival. De danstalenten van Codarts zijn te zien op vrijdag 23 februari 2018 in de kleine zaal van schouwburg De Domijnen. dedomijnen.nl