Drie choreografen, drie nationaliteiten, drie dansvoorstellingen, drie toneelbeelden. De triple bill, drie voorstellingen in één, is een oude vorm in de danskunst. “Een stuk van 20 minuten heeft een prachtige spanningsboog”, zegt Ed Wubbe, artistiek directeur van Scapino. door Adrienne Peters

Bij de Israëlische Itamar Serussi is een dansvoorstelling één grote kakofonie van beweging. Hij husselt en mixt alles op een onvoorspelbare manier door elkaar. De Duitser Felix Landerer gebruikt zijn geliefde thema van het menselijk handelen: emoties en de behoefte aan echt contact. Fransman Martin Harriague doet iets wat weinig hedendaagse choreografen doen: werken met klassieke muziek. Scapino Ballet brengt ze samen als zogenaamde triple bill; veelvuldig toegepast in de jaren 70, 80 en 90 toen publiek nog niet aan de leiband hoefde van een verhaal met een duidelijke kop en staart. “Een ideale vorm voor beginnende choreografen”, vindt Ed Wubbe.
Jong talent krijgt ruim baan bij Scapino. Omdat het spannende producties oplevert. Omdat het Scapino onderscheidt van andere gezelschappen. Omdat jonge makers een podium verdienen. “Ik geloof er heilig in om choreografen inhoudelijk carte blanche geven. Alleen dan kan deze kunstvorm zich ontwikkelen. In mijn keuze voor choreografen volg ik vooral mijn intuïtie. Deze jongens hebben originaliteit en daarmee hebben ze de dans ook echt iets te bieden.”

Aan originaliteit geen gebrek in New Adventures. Want avontuurlijk is het. “Het publiek krijgt wat voor de kiezen”, stelt Wubbe. “Het is werk dat echt bij deze tijd hoort, in thematiek en muziekkeuze. De relaties in de voorstellingen zijn niet van de meest romantische soort. Vaak vervreemdend en verwarrend. De elektronische muziek versterkt dat effect.”

Verwarring, strijd en eenzaamheid. Het zegt ook iets over hoe de huidige generatie choreografen in het leven staat. Serussi heeft zich voor Love Gun laten inspireren door Quentin Tarantino, Charlie Chaplin en Roger Rabbit. De liefde is er niet alleen lief. While we can van Landerer gaat over de zoektocht naar echt menselijk contact in de voortdurende onrust en oppervlakkigheid van social media. En in Prince stuurt Harriague de prins en prinses uit de balletklassieker Doornroosje van Tsjaikovski op een komisch, bijna hilarisch, liefdesavontuur.

New Adventures. Voor hen die het avontuur aandurven. Wubbe is in ieder geval blij met de nieuwe voorstelling, die in thuisstad Rotterdam zijn première al gehad heeft. In het najaar is het aan de rest van het land om de twijfelachtige staat van de wereld en de mensheid tot zich te nemen.

New Adventures, Scapino Ballet. Parktheater Eindhoven, 27 september.

parktheater.nl