Choreografe Sharon Eyal uit Israël zit met haar gezelschap L-E-V wereldwijd enorm in de lift. Met het overdonderende Love Chapter 2, de opvolger van wereldhit OCD Love, komt het gezelschap naar Turnhout.
Door Dieter van den Bergh

In Tel Aviv is het, als je de juiste plekjes kent, goed feesten. Op een – letterlijk – ondergrondse dansparty liepen danseres en choreografe Sharon Eyal en de roemruchte party-organisator en designer Gai Behar elkaar in 2005 tegen het lijf. Persoonlijk én artistiek klikte het direct. Zij nodigde hem uit bij een dansrepetitie van de beroemde Batsheva Dance Company van Ohad Naharin waar zij sinds 1990 werkte: het begin van een lang en succesvol verbond.

In 2013 richtte Eyal met Behar, beiden geworteld in Jeruzalem, en zeven dansers van Batsheva haar gezelschap L-E-V op, naar het Hebreeuwse woord voor hart. Een dansgroep die faam zou verkrijgen, met wereldwijd een grote schare fans. Jonge fans vaak, niet in de laatste plaats door haar grote inspiratiebron: het wilde clubleven, dat vaak terugkomt in de muziek, dans en outfits.
De Warande in Turnhout presenteerde van dit Israëlische topgezelschap eerder al het dubbelprogramma Sara (Met Nederlands Dans Theater 2) en Killer pig. Hun Love Chapter 2 – tussen Sint-Petersburg en Shanghai door in Turnhout te zien – is een vervolg op de al even donkere en hypnotiserende wereldhit OCD Love. Een groep van dansers – Gon Biran, Rebecca Hytting, Mariko Kakizaki, Keren Lurie Perdes, Darren Davaney en Daniel Norgren-Jensen – staat centraal. Ze bewegen zonder ook maar even het podium te verlaten als een uniforme, in elkaar gedoken massa hypnotisch en mechanisch voort op de tenen. Zo nu en dan ontsnapt er een individu aan de groep. Love Chapter 2 vertoont patronen van macht en onmacht, van onderworpenheid, (onderhuidse) agressie en frustratie, maar ook van gelukzaligheid, zelfs de liefde uit de titel komt nog om de hoek kijken. Een roesvoorstelling, onweerstaanbaar en intens, en een ongekend genot om naar te kijken.
Deze uitputtingsslag wordt voor een groot deel gedragen door de soundscape van dj, drummer en een van de pioniers van de Israëlische techno-scene: Ori Lichtik. Een soundtrack met plek voor vette electro-beats, maar ook voor violen, die de choreografie op uiterst ingenieuze wijze laat transformeren en uiteindelijk de boel flink op z’n kop zet.

Love Chapter 2 van L-E-V. Sharon Eyal & Gai Behar (Israël), donderdag 24 oktober, 20.15 uur, in de Warande in Turnhout. warande.be