Kunstfestival Stormopkomst brengt een caleidoscopisch geheel aan kunsten tijdens de familiedagen in Dilbeek en Turnhout. “Een kinderfeest vol ontdekkingen.” DOOR ANKE RIESENKAMP

Programmeur Sarah Rombouts gelooft niet dat beeldende kunst vooral voor volwassenen zou zijn. Sterker nog, ze denkt dat kinderen vaak juist meer open staan voor een pallet aan verschillende smaken kunst dan hun ouders.

Het programma dat ze ontwikkelde heeft aandacht voor kunstvormen waar kinderen doorgaans nauwelijks mee in aanraking komen zoals installaties, performances, geluids- en mediakunst, architectuur en literatuur die bovendien ook nog linken naar filosofie, wetenschap en techniek.

Rombouts bevestigt dat dit een bijzonder artistiek profiel is. “We zijn een van de weinig festivals die kinderen én volwassenen een zo breed arsenaal van de kunsten aanbiedt. Beeldende kunst die lang niet altijd specifiek voor kinderen is gemaakt maar die bij uitstek geschikt blijkt voor de jonge doelgroep. Waar grote mensen soms wat schrik hebben van kunst, die te moeilijk zou zijn, zijn kinderen vaak zorgelozer. Zij hebben geen verwachtingspatroon en zijn daardoor meer open en onbevangen kijkers dan volwassenen. Omdat ouders de open blik van een kind overnemen, zien we dat we volwassenen bereiken die wellicht zelf niet zo vlug naar zoiets zouden komen kijken.”

Rombouts neemt een voorbeeld aan het Jeugdtheater. Dat heeft volgens haar een plek in de theaterwereld verworven maar zo ver is het nog lang niet als het om beeldende kunst in combinatie met andere kunsten voor jongeren gaat.

Toch is er een aantal hele goede voorvechters geweest om kunst voor kinderen ook op het voorplan te zetten.”

Rombouts benadrukt dat ze doelgroepen niet langer wenst te scheiden maar juist door elkaar wil laten lopen. “In de beeldende kunst is dat nu echt in ontwikkeling. Er is werk aan de winkel. Aan de kunstenaars zal het niet liggen, die zijn zeer geïnteresseerd. De instituten volgen deze ontwikkeling echter nog maar traag.”

Stormopkomst garandeert een feest vol ontdekkingen.

Sarah Rombouts: “Kijken, luisteren, denken, spelen en maken, dat zijn de ingrediënten die je mag verwachten. In Dilbeek draait alles rond speelgoed en knuffels, en in Turnhout voegen we ook voelen toe aan het lijstje.”

Festival Stormopkomst. De familiedagen zijn op zondag 27 januari in Westrand in Dilbeek en op zondag 31 maart in de Warande in Turnhout. Van 6 tot en met 9 februari is er het gratis te bezoeken nachtelijk installatie-parcours op het domein van de Hoge Rielen, Kasterlee. stormopkomst.be, warande.be