Echte mannen spelen harp, luidt het licht provocerende credo van harpist Remy van Kesteren. Het palmares van de jonge musicus is nu al indrukwekkend, niet aflatend de inspanningen om het imago van zijn instrument op te vijzelen.

Als je al kunt spreken van een harpwereld, dan zal die opgetogen zijn over de twee Nederlandse ambassadeurs die de laatste jaren van zich doen spreken. Lavinia Meijer (1983) en Remy van Kesteren (1989) gaan voorop om het imago van nimfen en watjes weg te poetsen. De in Zuid-Korea geboren Meijer mocht bij Pauw en Witteman haar platina album met muziek van Philip Glass ophalen, en kondigde bij nota bene Giel Beelen op radio 3FM aan dat ze eind juni in Carré zou spelen.

Terwijl Meijer in Carré speelde, toerde Remy van Kesteren door Oostenrijk. Ook hij maakte zijn rondjes op de tv-carrousel. “Een ware revolutie in de harpwereld’, riep Mathijs van Nieuwkerk in DWDD. “Een van de meest avontuurlijke harpisten van dit moment”, schreef de VPRO. Ook al kunnen we ons de meest avontuurlijke harpist van het vorige moment al niet meer herinneren, de toon is gezet.

Van Kesteren en Meijer zijn musici die zich niet laten opsluiten door een orkest. Ze lijken net zo zeer te genieten van het populaire Night of the Proms als van het eerbiedwaardige Concertgebouw. Op zijn twintigste richtte Van Kesteren het Dutch Harp Festival op dat in februari zijn de derde editie beleeft. Gaapverwekkend? Schrijver Kees van Kooten, choreograaf Hans van Manen en sopraan Claron McFadden zijn alvast vastgelegd. Maar eerst komt Remy van Kesteren naar Thorn, zonder lijntjes naar literatuur of moderne dans maar met een sopraan, Francine Vis. Een échte man met harp dus.

Remy van Kesteren speelt op 25 augustus met mezzosopraan Francine Vis in Huize de Kraak in Thorn. www.grachtenfestival-thorn.nl