De Sittardse schouwburg wil een podium gaan bieden aan lokale groepen en orkesten. “Het leek alsof ze het hier vooral van biertenten en kermissen wilde hebben. Ik voel verandering en steun voor een bredere aanpak”, zegt Huub Ehlen van barokensemble Ad Mosam.

De Sittardse schouwburg wil een podium gaan bieden aan lokale groepen en orkesten. “Het leek alsof ze het hier vooral van biertenten en kermissen wilde hebben. Ik voel verandering en steun voor een bredere aanpak”, zegt Huub Ehlen van barokensemble Ad Mosam.Sinds de samensmelting van de cultuurinstellingen in Sittard-Geleen onder de verzamelnaam De DoMIJNen wil de plaatselijke schouwburg meer zijn dan een podium en een zaal. Ook kerken, markten, pleintjes en markante plekken zijn voortaan in beeld om muziek of theater te programmeren. Niet alleen voor het gebruikelijke aanbod, ook voor orkesten en theatermakers uit de regio, op elk niveau dus ook voor amateurs.

Daarnaast wil de schouwburg voorstellingen brengen die door regionale makers gemaakt of vertolkt worden, zoals zangeres en actrice Suzan Seegers of Xander van Vledder. Die laatste heeft komend seizoen de hoofdrol in het muziektheaterstuk over showman Willem Ruis. Uiteraard heeft het verlagen van de drempel te maken met het opbouwen van een nieuw publiek. “Wat op het toneel staat, zit ook in de zaal”, luidt het credo.

Niet alleen wil de schouwburg het aantal speelplekken uitbouwen, opmerkelijk is dat ze ook de hand reikt naar regionale cultuurmakers. De schouwburg wil meedenken en faciliteren als het gaat om technische ondersteuning, logistiek, kaartverkoop en pr. Huub Ehlen van barokensemble Ad Mosam juicht het initiatief toe. “Dat dit tot beleid is gemaakt, wist ik niet, maar ik ben er blij mee”, zegt hij. Ad Mosam heeft afgelopen juni al een voorproef gekregen. Ehlen: “In het verleden heb ik bij de gemeente Sittard vaak plannen ingediend waar enthousiast op werd gereageerd en waar ik vervolgens niks meer van hoorde. Na mijn aanvankelijke scepsis, heb ik bij De DoMIJNen een heel goed gevoel. Mijn lang gekoesterde idee voor een barokfestival werd meteen omarmd en ze hebben een groot deel van de organisatie op zich genomen.” Inmiddels is duidelijk dat het festival uitgebouwd gaat worden met workshops en een biënnale zal worden. Ook het jubileumconcert van Ad Mosam in december, het orkest bestaat dan twintig jaar, gaat in samenwerking met de schouwburg. Ehlen: “Er komt zelfs een opening van het nieuwe culturele seizoen. Daar waar Heerlen zich de 20-ste en 21-ste eeuw toeëigende en Maastricht de historie voor zijn rekening nam, leek het of Sittard-Geleen het vooral van biertenten en kermissen wilde hebben. Ik voel verandering en steun voor een bredere aanpak.”

Ad Mosam – The Messiah. Op 13 december, St Petruskerk Sittard, aanvang 14.30 uur. dedomijnen.nl

Boven: Huub Ehlen met zijn barokensemble Ad Mosam.