In deze special presenteren wij veertien afstudeerders aan de zogenaamde bachelor-opleidingen Beeldende Kunst, Architectuur, Autonome kunst, Design, Educatie en Media in Maastricht. De opleidingen vallen allemaal onder de paraplu van Zuyd Hogeschool.

Onder de titel Graduation Festival exposeren deze studenten, samen met alle andere afstudeerders, hun werk in het academiegebouw aan het Herdenkingsplein.

De Kunsten Faculteit Maastricht zal in september van start gaan met een nieuw management aangezien wij afscheid nemen van onze huidige faculteitsdirecteur Leo Swinkels. Leo heeft ons de afgelopen jaren door alle vernieuwingen geholpen en wij danken hem voor zijn ondersteuning en inzet daarin.

Ook starten we dit najaar met onze vernieuwde Master of Arts in Fine Art and Design. Een masteropleiding waar jonge professionals de toekomst van autonome kunst, media, het sieraad en educatie verkennen, waarbij het accent ligt op innovatie, experiment en talentontwikkeling.

De kunstenaars worden in deze master uitgedaagd om een uitgesproken positie in te nemen ten opzichte van kunst en samenleving. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat ze met hun werk wezenlijk bijdragen aan het maatschappelijk debat en de rol van de kunstenaar of ontwerper in het algemeen. Bij hun onderzoek en oriëntatie richten de masterstudenten zich zowel op de stad Maastricht als de internationale omgeving.

Het programma zal zich richten op stedelijke, sociaal-culturele en artistieke innovatie. Professionals die vernieuwen en concurreren, zullen zich meer dan ooit moeten verdiepen in onze complexe, technologische en hybride wereld. Het verkennen van de toekomst van zal daar een eminente rol bij spelen.

Josef Bischofs
Marloes Brouns
Chequita Nahar
Jos Schreurs