Al bij binnenkomst weet je, Marten Hendriks is geen kunstenaar van de gebaande paden. Je zult mee moeten gaan in zijn wereld. In zijn presentatie Van ver af dicht bij bij Collectie De.Groen in Arnhem toont hij sterk uiteenlopend werk in verschillende disciplines.

Er zijn schilderijen, computerprints, maquettes, zeefdrukken, fotowerken en beschilderde luciferdoosjes. Werken die op het eerste gezicht weinig met elkaar van doen lijken te hebben. 

De inmiddels 82-jarige kunstenaar is meer geïnteresseerd in het proces van kunst maken dan in het eindproduct. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem begon hij begin jaren zestig met schilderen, maar stopte ermee na een eerste overzichtstentoonstelling in Museum Arnhem: hij vond dat het leek op een herdenkingsexpositie van een overleden collega.

Bij Collectie De.Groen is welgeteld één schilderij te zien, Spiegelkrans, uit begin jaren negentig. Er hangen wel meer ‘schilderijen’, maar dat zijn doeken die Hendriks buiten neerlegde in zijn plantenkas; hij zette er voorwerpen op die hij af en toe weer verschoof. Zo ontstonden zijn ‘verkleuringen’, prachtig verschoten doeken waarop je de tijd voorbij ziet trekken.

Collectie De.Groen is een initiatief van kunstenaars en verzamelaars Marjolein de Groen en Peter Jordaan. Op de bovenverdieping van een voormalig bankgebouw in Arnhem toont het paar werken uit de eigen omvangrijke collectie, de benedenverdieping is voor wisselende exposities, zoals nu dus Van ver af dicht bij. In de door hem zelf ingerichte expositie vraagt Hendriks veel aandacht voor zijn bewerkte luciferdoosjes, het proces geeft hem naar eigen zeggen veel vrijheid. Hij beschildert ze of plakt er computerprints in, zet ze in reeksen bij elkaar tot een soort beeldverhaal ontstaat.

Gaandeweg blijkt dat de onderlinge samenhang vooral zit in Hendriks’ bedachtzame, onderzoekende manier van werken. Zijn werk is minimalistisch en ongedwongen; het ene werk komt voort uit het andere. Hendriks maakt ook maquettes, opgebouwd uit stukjes hout en andere voorwerpen: wonderlijke schaalmodellen die weer leiden naar bewerkte foto’s die hij van de maquettes maakte. In een andere ruimte hangen eenvoudige computerprints die op dezelfde, aftastende manier zijn gemaakt. Het werk van Martin Hendriks vraagt om een kritische blik, steeds moet je jezelf afvragen waar je nu eigenlijk naar kijkt.  

Marten Hendriks, Van ver af dicht bij. T/m 10.03 bij Collectie De.Groen in Arnhem. collectiedegroen.nl

Marten Hendriks, Verkleuringen (2016-2020). foto Koen Kievits