Yaëll Fornasari
Parijs, 1994
Maastricht Academy of Media Design and Technology

Tekenen is zo’n beetje de reden van bestaan voor Yaëll Fornasari, die geboren werd in Parijs maar opgroeide in Eindhoven. “Ik tekende vroeger vooral Fantasy-dingen, heel veel draken. Ik dacht dat ik via productdesign verschillende creatieve disciplines kon koppelen aan tekenen, maar ik miste de vrijheid om te tekenen wat ik wilde.”

Yaëll ontdekte nog iets anders: het verlangen om mensen blijer te maken en hun leven op te fleuren. Daar wordt ze zelf ook blij van.

Maar hoe geef je zo’n missie vorm als illustrator? Ze dacht nog even aan het ontwerpen van games of comics, maar ze miste daar de gelaagdheid. Bovendien vond ze het niet helemaal bij haar passen. “Het klinkt misschien wat suf, maar ik denk met mooie bruiloftskaarten of verjaardagskaarten mensen blijer te maken dan met het ontwerpen van games.”

Voor haar afstuderen interviewde ze een aantal mensen over de dingen die hen gelukkig maken. Op zoek naar zingeving en betekenis in de dingen die ze doen.

Zo interviewde ze een restaurateur die gelukkig wordt omdat ze erfgoed kan behouden en nieuw leven inblaast. Of een bestuurskundige die blij wordt als hij problemen van mensen kan inventariseren en bij kan dragen aan een oplossing.

Yaëll Fornasari illustreert hun verhalen met beelden en metaforen en citeert uit de interviews. Dat doet ze in een klein low budget feelgood-magazine dat ze wil verspreiden om anderen een beetje gelukkiger te maken. De illustraties maakt ze met kleurpotlood op kleine kaartjes die ze op een spread plakt. Ze noemt het “polaroids van mooie momenten”.

Ze zou graag autonoom blijven werken, maar hoopt tegelijkertijd dat ze aan de slag kan bij haar stageadres, een communicatiebureau in Eindhoven/Arnhem. Voor de zekerheid.