Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt iedere zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot iedere week vooruit op zijn gast.  

This is not a Democracy klinkt de titel van een album van een hardcoreband als Sick It All. Boze cross-over a la Rage Against The Machine. Of furieuze hiphop in het straatje van Run The Jewels. 

Maar Robin Kester uit Utrecht (de naam van zowel de zangeres als haar band) maakt heel andere muziek dan de titel van haar laatste EP doet vermoeden. Denk eerder aan Lisa Hannigan, ooit de muzikale rechterhand van Damien Rice, maar dan met een donkere onderstroom. Portishead minus de trip-hop, maar mét folk en een vleugje Sufjan Stevens. 

In haar met afstand meest populaire nummer (in het Spotify-tijdperk zien we dat immers in één oogopslag, en staat de teller achter dit nummer inmiddels ver boven het indrukwekkende aantal van 1,5 miljoen luisterbeurten) The Dirt hoor je alleen Kesters hoge, feeërieke stem, begeleid door een gitaar. Het nummer perfectioneert wat Kesters wel vaker voor elkaar krijgt: met ogenschijnlijk weinig middelen, vanuit alleen maar subtiliteit en zonder enige krachtvertoon, een broeierige sfeer neerzetten, met een onderhuidse spanning. 

In een interview met 3voor12, net voor haar eerste EP verscheen, wuifde ze in 2018 al te veel analyse van haar werk af: ‘Het mooie en het tofste aan muziek vind ik dat iedereen er iets anders in hoort. Je moet iets onbevangen kunnen horen, zo geniet je er het meeste van. Daarom is het zo moeilijk om mijzelf en mijn muziek te omschrijven. Het is net als koken, je kunt zelf minder genieten van een gerecht als je precies weet wat erin zit.’

Robin Kester in Quarantalks, zondag 28 maart om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.