Nathan Klein
Jakarta, 1994
Maastricht Academy of Fine Arts and Design

“Ik ben begonnen op ArtEZ in Arnhem, een prestigieuze opleiding waar ook Viktor & Rolf hebben gezeten. Maar de aanpak daar werkte voor mij niet. Er was te weinig ruimte om je eigen weg te zoeken. Die vond ik in Maastricht wel.

Als eindwerkstuk maak ik een mannencollectie rondom het thema ‘Coming of Age’, die op 16 juni geshowd zal worden tijdens 10 jaar Fashionclash in Maastricht. Het gaat over jezelf ontdekken: emotioneel, intellectueel, seksueel. Om de gelaagdheid te benadrukken werk ik veel met laagjes over elkaar heen. Veel is ook oversized, om te laten zien dat er nog ruimte is voor groei. Door het gebruik van corsetten voeg ik een vrouwelijk element toe. Een bedrijf uit Almere zorgt voor steekwerend materiaal, waarmee ik een signaal afgeef dat de tolerantie daalt.

Ook bij andere stukken werk ik graag met stoffen die een persoonlijke signatuur dragen. Niet zomaar iets wat ik in de winkel koop. Ik wil dat mijn handschrift als ontwerper zichtbaar is. Zeker in deze fase, je opleiding, kun je heel veel va jezelf laten zien. Daar gaat misschien veel werk in zitten, maar dat heb ik er graag voor over.

Het is ook een autobiografische collectie. Ik ben een wereldkind. Na mijn adoptie heb ik in tal van landen in Azië, Afrika en Europa gewoond. Dat zie je terug.

Na mijn afstuderen hoop ik aan het werk te kunnen bij Vivienne Westwood in Londen. Daar heb ik ook stage gelopen. Ik mocht er echt dingen doen, zaken die verder gingen dan alleen patronen overtrekken. Later ben ik nog achter de schermen gaan helpen tijdens de Fashion Week in Parijs. Het contact is blijven bestaan. Ik hoop dat het nu tot iets moois leidt.”