Een vriendelijke jongeman, Hugo, specialist kwaliteit van mijn First Class Internet-provider lacht me op een door de niet digitale brievenbus binnengekomen folder toe. Zijn woorden zijn echter zeer direct. ‘Phishing richt zich op de zwakste schakel in de beveiliging: uzelf! Criminelen maken misbruik van menselijke eigenschappen. Nieuwsgierigheid, gemakzucht, ongeduld, vertrouwen en angst!’

Ai, die eigenschappen kom ik, in wisselende sterkte, bij mezelf ook wel tegen.

Bij datingfraude wordt niet alleen je geld maar ook je hart gestolen.

Gebukt onder het besef dat ik een zwakke schakel ben, lees ik verder hoe ik mijn geld en mijn digitale identiteit kwijt kan raken. Het vakjargon van de digitale dieven is voor mij nog grotendeels nieuw. Spoofing blijkt een vorm van digitale vermomming te zijn met het doel om een ander te verleiden, vishing is phishing via de telefoon om gegevens buit te maken. Een rubber ducky is een USB-stick die automatisch schadelijke commando’s uitvoert en een sock puppet is een online identiteit die gebruikt wordt voor misleiding. Verder hebben we nog WhatsApp fraude, Marktplaats fraude en deep fake – bij datingfraude wordt niet alleen je geld maar ook je hart gestolen. En dat allemaal kan mij overkomen omdat ik een betaalde dienst afneem bij een provider? Het doet me denken aan een autoverkoper die vertelt hoe gevaarlijk autorijden is zodra ikzelf achter het stuur kruip en menselijke eigenschappen de overhand krijgen.

Maar gelukkig wordt het allemaal verleden tijd en zullen er binnenkort systemen komen die ons tegen onszelf beschermen, die ons domme menselijke gedrag zullen bewaken. Tot die tijd heb ik u dus bij deze gewaarschuwd: geef niet toe aan uw menselijke eigenschappen, laat u niet besodemieteren!

Maar toch. Een ongewis en lerend leven met echte ervaringen, liefhebben, vallen en opstaan, nieuwsgierig, ongeduldig zijn en anderen vertrouwen, dat is wie ik ben, dat is mijn identiteit. Word ik niet juist besodemieterd als ik dat alles op moet geven ten behoeve van een digitale veiligheid en me ondergeschikt moet maken aan onze eigen creaties?

Wellicht is het tijd om na de online vlucht van het afgelopen jaar nu te starten met een jaartje digitaal detoxen.

HANS GUBBELS


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.