De topstukken van het Rijksmuseum, het Louvre en het MoMA kennen we. Hoe zit het met de meesterwerken dichter bij huis? Zoals Girl in White With Trees van Peter Doig, te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Van Peter Doig ging eerder dit jaar bij Christie’s een schilderij onder de hamer voor 26

miljoen dollar. Om zich te onttrekken aan de gekte van de internationale kunstmarkt leeft Doig al jaren afgezonderd in Trinidad.

Het Bonnefantenmuseum was er vroeg bij met Doig, die in de jaren negentig gerenommeerde prijzen in de wacht sleepte, zoals de Whitechapel Artist Award en de Turner Prize. De toenmalige directeur Alexander van Grevenstein haalde de Schot in 2003 naar Maastricht voor zijn eerste grote solo-expositie op het Europese vasteland. Sindsdien is het

Bonnefanten het enige museum in Nederland met werk van Doig in collectie.

Het belangrijkste daarvan is Girl in White With Trees, een drie bij twee meter groot

mysterieus doek met daarop een meisje dat zich omgeven weet door bomen en takken. Door haar witte kleding lijkt zij op te lichten in een verder donker, wat naargeestig landschap. De takken, die van links- en rechtsonder omhoog schieten, zijn geschilderd in

verschillende aardetinten. De bomen zijn bladloos, op één tak na.

Peter Doig (Edinburgh, 1959) staat bekend om zijn geheimzinnige, vaak verlaten

landschappen. Zoals wel meer eigentijdse kunstenaars put hij hiervoor uit een persoonlijk beeldarchief van plaatjes uit kranten en tijdschriften, platenhoezen, foto’s en films. Voor Girl in White With Trees liet hij zich inspireren door een foto van zijn oudste dochter Eva. Het resultaat is een raadselachtige variant van Alice in Wonderland. Wat doet het meisje in die boom? Is haar lach vriendelijk of boosaardig? Omarmen de takken haar of houden zij haar in een greep?

Ook de techniek is typerend voor Doig. De antracietkleurige verf is dik aangezet en in grove penseelstreken op het doek gesmeerd. Een verlichte sluier doorklieft het geheel. Hetzelfde geldt voor de witte stipjes die door de takken zichtbaar zijn. Sneeuwvlokken of sterren, ze zorgen voor een feeërieke toets in een verder onheilspellende omgeving.

Boven: Peter Doig, Girl in White With Trees (2001-02, uitsnede)

www.bonnefanten.nl