Blikvanger op Daily Spins, de expositie met werk van Thomas Trum in Den Bosch, is Two Fanshaped Lines in Yellow and Pink, een waaier van kleur die Trum op een muur in Het Noordbrabants Museum heeft geschilderd. Het is een groot werk van tien bij vijf meter met elkaar overlappende lagen verf dat als een gloeiende halve zon de museumzaal beheerst.

Thomas Trum (Rosmalen, 1989) werkt met apparaten die hij zelf bouwt met onderdelen van landbouwmachines of belijningsmachines. Daarmee spuit hij zijn abstracte schilderijen op papier, canvas of op de muur. In zijn atelier experimenteert hij met verf en vormen.

In zijn monochrome schilderijen draait het om kleur, ritme en schaal. En hoewel Trum met machines werkt en zijn schilderijen een precieze en uitgebalanceerde indruk maken, is de menselijke maat duidelijk aanwezig. Je ziet waar hij de verf aanzet, er zijn kleine onvolkomenheden en de verf mag gerust naar beneden druipen.

De expositie in zijn woonplaats Den Bosch vergde een lange voorbereiding. In zijn atelier bouwde hij een bijna net zo grote muur als in het museum en werkte hij met reusachtige viltstiften en een verfsproeimachine. Zo kon hij op grote schaal meerdere banen verf aanbrengen.

Thomas Trum, Two Fanshaped Lines in Yellow and Pink. foto Jan-Kees Steenman

In Den Bosch kreeg Trum de beschikking over twee zalen. In een van de zalen maakte hij een grote vloerschildering waarop hij films projecteert die laten zien hoe hij werkt en waar hij zijn inspiratie haalt. De bewegingen van turnsters die in de weer zijn met gekleurde linten bijvoorbeeld. Een rij van sneeuwschuivers schuin achter elkaar. Loopings van een vliegtuig.  

Behalve muurschilderingen laat Trum ook recent werk op canvas zien, waarin de mechanische wijze van het aanbrengen van de verf het ritme bepaalt. Hij probeert vormen uit, zoals twee over elkaar aangebrachte trapezium-achtige vormen in Two Fanshaped Lines in Blue.

Trums werk heeft raakvlakken met toegepaste kunst. Maar er zijn ook lijntjes te trekken naar colour field painters als Barnett Newman. Toch staat zijn werk dankzij het innovatieve gebruik van techniek en het geraffineerde lijnenspel volledig op zichzelf. Met Daily Spins, zijn eerste grote museale expositie, laat Thomas Trum zien dat hij grote museale ruimtes naar zijn hand kan zetten. 

Thomas Trum, Daily Spins. T/m 21.05 in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. hetnoordbrabanstsmuseum.nl